Att modifiera en Neo Geo AES arkadsticka

När Neo Geo AES släpptes i början av 90-talet kom den med en arkadsticka. Det här var för att du skulle få arkadkänslan i ditt hem och visst fick man det för några tusenlappar. Idag är Neo Geo:n ett samlarobjekt och att köpa ett gäng spel är så pass dyrt att en njure och en årslön krävs för att komma någonstans.

Idag har det dock ändrats lite, för entusiaster har ordnat något som heter MVS och det här är arkadmaskinskretskort som kreativa människor nu gör om till konsoler. Spelen till dessa är klart mycket billigare (eftersom det såldes fler av dem) och man kan koppla in AES-kontroller till dessa konsoliserade MVS-maskiner.

Jag köpte en AES-kontroll från Tradera, men den såg ut som sju svåra år och behövde kärlek. Dessutom känns den alldeles för lätt emot en modern arkadsticka. Att uppdatera en med nya knappar finns på ett antal guider på YouTube, men det finns ingen guide om själva pinnen. Optimistisk som jag var tänkte jag ge mig på den.

Insidan där knapparna är till vänster och pinnen till höger. Översta kretskortet är start och select, men de rör jag inte i denna genomgång.

Byt knappar

Om vi börjar med knapparna kan man sammanfatta det med att originalknapparna är skit. De är sladdriga och känns verkligen inte bra. För att byta ut dem krävs 24mm push-ins-knappar (från Sanwa eller Seimitsu). I vanliga fall är knapparna större på arkadstickor, men man får inte plats med större in i hålet som lämnas av de gamla.

För att byta knapparna krävs det att du öppnar arkadstickan genom att skruva ut de fem skruvarna. Därefter skruvar du loss själva knappsatsen som sitter i. Ta ett kort på sladdarna innan så du kopplar rätt i ett senare steg. Därefter värmer man upp lödkolven och löder loss sladdarna från kretskortet och du monterar ut knappsatsen.

De svarta och bruna är jord. De övriga är knapparna enligt kretskortet ovan

Tryck in dina nya knappar (gärna så att piggarna bakom på knapparna är i en schyst rad). Sätt sedan fast metallhållaren så att du bibehåller tyngd i kontrollen. Sedan ska du löda fast de tre jordkablarna på en knapp och därefter löder du fast en sladd till nästa knapp, till nästa knapp och en sista sladd till en fjärde och sista knappen. På andra sidan av knappen kommer de övriga sladdarna, enligt hur de satt på kretskortet.

Sanwa-knappar, ”Sanwa OBSC 24mm Pushbutton Clear Rim/Solid Plunger”

Byt arkadpinne

Arkadpinnen/styrspaken i en Neo Geo-kontroll är väldigt kort. Jag menar kortare än något väldigt kort och det finns ingen riktig ersättare. Jag köpte först en modell som inte alls fungerade, eftersom den var för lång och därför fick jag köpa en annan som inte heller fungerade.

Generellt är arkadstickan i Neo Geo en helt okej sticka. Den kräver att man smörjer där det sker friktion, vart tionde år med silikonfett och då kommer den hålla länge.

Den här kände jag ett behov av att byta ut

Den som jag införskaffat hade börjat rosta vid knoppen och var torrare än sand i Sahara och därför ville jag byta ut den. Jag insåg dock snabbt att jag inte behöver byta ut själva fästanordningen för de mekaniska knapparna i arkadstickan var schysta och snärtade bra. Annars är det här inget större ingrepp och nya mekaniska knappar är inte dyra.

De där kändes schysta och därför byter jag inte ut dem

Jag hittad den här gamla sidan och den visade två bilder som jag inte vill ska försvinna från Internet. Den beskriver att det är en Seimitsu som sitter i, men att det är en kombination av lite olika spakar.

Undersidan på Neo Geons basplatta (base plate)
Översidan av basplattan som micro switcharna sitter i

Tyvärr är dock den rostiga pinnen oersättlig (om man inte skär i själva plastskalet) och därför lade jag rostfesten i vinäger och sandpapprade den. Då var rosten borta. Sedan spraymålade jag den svart och fixade till spaken.

Sammanfattning av det jag gjorde

Det jag gjorde var följande:

 • Bytte knappar men bibehöll metallplattan som fanns. Kretskortet tog jag bort och lödde nya kablar.
 • Joysticken
  • Tvättades
  • Fjädern byttes
  • Nytt silikonfett
  • Med pinnen tog jag bort rost och målade om den
  • Ny kula på toppen
  • En octogate med en platta från JNX som fanns på Ebay.

De här förändringarna gjorde att kontrollen blev bra, men standardproblemet med att den är för lätt kvarstod och för det krävs något platt som man får klistra fast i bottenplattan av skalet. Priset för de här justeringarna ovan är ca 200-300 kr.

Säg till om du undrar något!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.