Exciled (Fong juk)

En regissör som har seglat upp och blivit en favorit är Johnnie To. Man kan se honom som en uppföljare på John Woo. Kanske inte fullt lika krispig, men han är riktigt bra och har inte lika många lökiga element som exempelvis duvorna som John Woo har i varje film. Nu har jag sett Exciled och det är en bra pang-pang-action-rulle.

Exciled släppets 2006 och är inte en djup film, men den har sin stil och elegans, ett lagom tempo som kan beskrivas med att vara ganska lugn tills det blir pangpang. Det som utmärker filmen mest är den sparsmakade dialogen. Det är mer nickningar, se lite cool ut och det är fascinerande att man som tittare egentligen aldrig kommer karaktärerna på djupet, men känner ändå sympati till dem av dessa små gester. Bonus är också att alla karaktärer i filmen har distinkta utseenden och särskiljs tydligt av det.

Handlingen är ganska tunn och handlar om att Wo kommer tillbaka till Macao och en gangsterboss vill ha honom mördad p.g.a. gamla grejer. Det bossen gör är att skicka Wos gamla kompisar på honom. Dessa är pricksäkra gangsters med pistoler. Självklart ville de dock inte ta livet av sin gamle vän och med lite fantasi kan du lista ut de fortsatta huvuddragen i denna pangpang-historia.

Lättaste sättet för att se filmen är att köpa den från Tradera. Kostar ca 50kr på DVD, men den finns också utgiven på blu ray i Hongkong. Jag tycker inte den är värd de extra hundralapparna som den skulle kosta att köpa därifrån. Vi får hoppas på en framtida release i Europa med engelsk textning (finns två redan, men de har tysk eller italiensk textning).

Sammanfattningen är det här en film jag satte 4 av 5 på och den rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.