Backup/Säkerhetskopiera med OneDrive och FileZilla Pro

Idag går allt mer åt att bli abonnemang och det finns för- och nackdelar med det. Det största problemet brukar vara att man inte kan maximera värdet i produkterna. Ett av de bästa värdena som finns just nu är Microsofts Office 365 som erbjuder officepaketet samt 1TB per användare för onlinelagring och detta är för sex personer för typ 900kr per år. Det här innebär att du kan sluta betala Google för fotohanteringen i din Android-telefon eller liknande om du nu gör det.

OneDrive är inbyggt i Windows och ger i vanliga fall bara 5 gb, men i och med 1 TB (alltså 1000 GB) är det här riktigt bra. Nu ska jag dock visa hur jag använder det här som backup för filer jag inte ens behöver ha på datorn. Det första är att jag vill stänga av syncningen för katalogen som ska få mina säkerhetskopior.

Först högerklicka på Onedrive nere i menyn och välj därefter Settings. Välj sedan katalogen som du inte vill synca till din hårddisk.

Nere i hörnet hittar du molnet som är Onedrives ikon.

Det man kan göra är att först lägga filerna i sin backup-katalog och därefter ta bort syncen och ta bort filerna. Jag tycker dock inte det känns tryggt och dessutom hade jag inte hårddiskutrymme för allt. Jag löste det genom att köpa en licens av FileZilla Pro för 200kr och här beskriver de själva hur syncen till Onedrive fungerar.

Så jag laddade upp mina 40 000 filer via FileZilla istället och det gick utmärkt. Bättre än drag n’ drop via webbläsaren. Den inställning i FileZilla som rekommenderas dock är att höja antalet parallella filer som kan laddas upp till maxantalet.

Öka antalet till 10 så går det snabbare om det är många och små filer.

När vi ändå pratar OneDrive tycker jag även att du ska kolla in deras Vault-funktion där du kan säkerhetskopiera saker som absolut inte får läcka ut. Passkopior, licensnycklar, avtal och så vidare som är av känsligare natur. Extra bra är det om du har barn som ibland sitter på din användare :-)

Lycka till och säg gärna om du kommer använda OneDrive på det här sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.