Odd Couple [Bo ming dan dao duo ming qiang]

Den här filmen från 1979 var jag bara tvungen att skriva om även om jag betvivlar att du kommer köpa den. Är du med i klubben ”Vi som älskar klassiska kung-fu-rullar” är den ett måste och på några få stycken förklarar jag varför.

Odd Couple som filmen heter, tar inte sig själv på allvar och det är det som gör hela filmen. Ett exempel är introscenen när alla skådespelare m.m. skrivs ut. Under den slåss två personer (som i de flesta klassiska kung-fu-filmer), men innan de börjar slåss presenteras en massa olika vapen och det är bara tramsvapen. Ett av dem ser ungefär ut som en kratta… :-)

Filmens handling är att två mästare, en med ett kortare svärd och den andra med ett spjut, får för sig att avgöra vem som är bäst. Efter 15 år och lika många oavgjorda matcher kommer de på något nytt. De ska hitta en elev och träna upp denne för att efter 10 år ska deras elever slåss och avgöra vem av de gamla mästarna som är bäst.

Jag vill inte röja mer av den lilla handling som finns, men ett trams de har är att spjutmästarens elev, spelas av samma skådespelare som svärdsmästaren och vice versa. De vet om hur taffligt det här är, men levererar det med charm. Gillar man genren, då älskar man också när de bryter mot konventionerna och den här filmen är ett bevis på detta.

Omslaget på Blu Ray-utgåvan

Utgåvan man ska köpa är den från Eureka! som syns ovan. Den är lite dyr (ca 230 kr om man letar lite) för ett spontant köp kan man tycka, men det är en mycket nischad produkt och de har gjort att bilden ser riktigt bra ut och ljudet är bra. Den har ordentligt med extramaterial bl.a. riktigt bra ljudkommentatorer. Se nedan.

Limited Edition O-Card slipcase featuring new artwork by Darren Wheeling [2000 copies]
A Limited Edition collector’s booklet featuring new writing by James Oliver [2000 copies]
Original Cantonese mono audio
Optional English dubbed audio
Optional English Subtitles
Brand new feature length audio commentary by Asian film expert Frank Djeng (NY Asian Film Festival) and martial artist / actor Robert “Bobby” Samuels
Brand new feature length audio commentary by action cinema experts Mike Leeder & Arne Venema
Archival interview with director Lau Kar-wing
Archival interview with Bryan “Beardy” Leung Kar-yan
Trailers

Från Eurekas hemsida

Sammantaget är det som jag förklarat, det här är nischat, men gillar man nischen är köpet självklart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.