Deep Work av Cal Newport

Det finns några böcker som satt stora spår på mitt sätt att arbeta. David Allens klassiker ”Få det gjort”, James Clears ”Atomic Habits” och den mer okända Leo Babauta med sin bok ”Power of less” är tre exempel på dessa. När jag var klar med den här boken visste jag inte om jag älskade den eller bara läst en massa tyckande. Det krävdes en hel del reflekterade innan jag kom fram till att det här är en bok som väldigt många bör läsa och som jag behöver ta till mig av.  

Begreppet djupjobba

Vi behöver börja med begreppet djupjobba och det innebär att under sammanhängande, lång tid kunna arbeta fokuserat med att lösa krävande problem eller uppgifter. Det ska kräva tankeverksamhet och hårt arbete. Det är arbetet som gör att du är/blir en specialist och levererar med en brutalt bra kvalité eller löst riktigt svåra problem. Författaren Cal Newport ser det som ett enormt mentalt träningspass där man utmanar sin kognitiva kapacitet till det yttersta. Efter några timmar ska man inte kunna producera mer om du lyckas med att hålla detta fokus.

Varför ska man djupjobba?

Cal ser två grunder för att frodas i den nya ekonomin.

  1. Förmågan att snabbt lära sig nya saker.
  2. Förmågan att leverera på elitnivå vad gäller både kvalité och hastighet.

DJUPJOBBSHYPOTESEN: Förmågan att gå på djupet alltmer ovanlig samtidigt som den blir alltmer värdefull i vår ekonomi. Konsekvensen är att det fåtal människor som övar denna förmåga och gör den till något centralt i sitt arbetssätt kommer att frodas.

Han tar upp att en hel generation av ungdomar har aldrig haft en tid utan snabb åtkomst av stimuli och att de därför inte är vana vid att behöva koncentrera sig på en sak i taget. Har de tråkigt tar de bara upp mobiltelefonen. Jag tror att det finns en poäng här, eftersom sociala medier är det minsta motståndet mot trisstress.

Tekniker för att kunna djupjobba

Det första är att du ska standardisera ditt sätt att komma i gång med djupjobbandet och det ska vara en ritual för att mentalt sätta dig i djupjobbarläge. Ta med dig kaffet, snackset och det som krävs för att klara av passet.

Du behöver en plats där du kan jobba ostört. Har du eget kontor är det här naturligtvis riktigt bra och då kan du till exempel hänga upp en skylt som säger att du inte vill bli störd. Är det öppet kontorslandskap gäller det att försöka kunna skärma av sig eller att gå i väg till ett bibliotek eller liknande.

Du ska även sätta upp tidsramar för när du djupjobbar för att hantera utmattningen som det här innebär. När du nu djupjobbar bör du hindra dig själv från att kunna surfa runt på något som inte har med det du jobbar med. Helst bör du stänga ned internet. Det du vill undvika är en förhandling med dig själv för att avgöra om du jobbar tillräckligt hårt.

Han tar upp en hel del andra tekniker med, där ett av dem är att schemalägga ”slötid”, snarare än att schemalägga djupjobbande. Det betonas också om att man själv ska sätta schemat/ritualen och meningen är att få till mer djupjobbande än inget alls.

Sluta med sociala medier

Här tas det upp några exempel på varför det är dåligt med sociala medier. Jag köper dem inte helt, men sociala medier är, som jag skrev tidigare, minsta möjliga motstånd mot trisstress och dessa tjänster är skapade av välbetalda och superduktiga ingenjörer som gör sitt yttersta för att du ska känna ett sug att komma tillbaka.

Han säger också att om du producerar resultat som är exceptionella kommer du snabbt att fångas upp av andra och få en karriär därefter. Att lägga tiden på sociala medier tror han inte ger samma avkastning.

Vad ska jag ta med mig?

Den här boken är ytterst inspirerade, men den är också jättesvår för mig att bryta ned och presentera vad man kan lära sig av den. Läser du andra sammanfattningar av boken kommer du att märka hur olika, otydliga och röriga de är. Det här beror på att boken inte är en ”Få det gjort”-bok, utan den ska så ett frö och du som läsare ska ta ansvaret för att anpassa det efter dig.

På frågan om jag köper konceptet djupjobba blir svaret ett ja. Jag tror att det finns ett ordentligt incitament och fördel med att kunna djupjobba. Jag tror att jag har djupjobbat mer förr i tiden utan att vara medveten om det här konceptet, men övertid har jag minskat mängden och min kompetensutveckling har varit lägre därefter.

Dock till mitt försvar (förutom familj och barn) har mina yrkesroller blivit mer åt det ytjobbande. Många av de problem jag löser om dagarna är oftast bara många, inte nämnvärt svåra när man har erfarenhet och problemen är oftast även i kombination med att kommunicera med andra.

Självanalys

Om jag ser på de faktorer som hindrar mig från att djupjobba är det främst sociala medier och chattar som är mina problem. Ja, lägg till aktieportfölj och lite sådant också. Två saker kommer jag att göra för detta:

  1. Webbläsaren för arbete är än annan än privat surfande. (Redan infört)
  2. Lägga mobiltelefonen i ett annat rum (eller i väskan), på ljudlös.
  3. Installera och använda Googles Digital Wellbeing mer än jag gör. (Apple har en liknande produkt)
  4. Jobbchatten är avstängd och öppnas när jag har paus.
  5. Mailen är en aktivitet, inte något som ligger i bakgrunden.

Slutligen i arbetssätt kommer jag att förutom sätta begränsningar varje fredag för kommande veckan, ska jag ta med ett sätt som nog passar mig. Cal beskrev att han skrev ned en lista med saker som skulle bli gjorda varje dag. Denna lista är på ett papper och om det kommer något vid sidan om lägger han till det. Jag skriver redan ned vad jag ska göra nästa dag och det här blir bara en utveckling på det.

Sammanfattning

Om det här är en bok som man ska läsa? Ja, det är det. Jag kommer nog att läsa om den om två, tre år och se vad nästa steg blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.