Skrivare, appar och snabbhet

Jag har fortsatt använda min Chromebook och jag är allt mer imponerad av operativsystemet ChromeOS. Det är verkligen snabbt, rappt och intuitivt, vilket har gjort att laptopen hamnat i vardagsrummet. Jag tänkte förklara lite vad jag testar närmare på och hur det gått.

Skrivare hatar alla nördar

Jag har kollat på skrivare för att se om jag kunde få den jag har att fungera. Det här verkligen inte måste, utan jag var bara genuint nyfiken eftersom jag läst att det verkligen inte är en höjdare. Jag fick inte min skrivare att fungera via USB, men det står heller inte att Samsung (som via HP gör skrivare?) stödjer det. Däremot har man stöd för Google Cloud på sin skrivare ska det vara lätt som en plätt. Min mammas gamla skrivare ska dock stödjas via USB-A och det visar att det finns något stöd i vart fall. 

Rekommendationen blir att googla din skrivare och därefter fatta ett beslut utifrån det. 

Android-appar är inte app app app… 

Chrome OS har Play Store inbyggt och för er som kör Apple-mobiler innebär det ungefär som att Apple skulle byggt in Itunes Store med mobilappar i Mac OS. Det låter spontant ganska puckat då upplevelsen kommer aldrig blir lika bra, men för ett operativsystem som Chrome OS är det tvärt om. 

Genom detta stöd för Android-appar får man tonvis (för så mäter man) av appar och det var bl.a. via detta som jag installerade Excel i förra inlägget. De appar jag har provat har de flesta fungerat, men tyvärr inte Bank-ID. 

Anledningen till att Chrome OS har Android-stöd är för att få fler mjukvaror i datorn och även att ha den redo för om tablet-läget slår. Jag gillar det och överlag fungerar det bra. Visst att Instagram känns knasig, men den fungerar. På tal om något som inte fungerar har vi att BankID inte fungerar och det var riktigt trist. 

Snabbheten gör mig lycklig

Jag har snabba windowsmaskiner, men den här kan jag starta om och vara inloggad på under 15 sekunder. Uppdateringar sker underbart snabbt och i och med att den är så pass snabb minskar suget att dra upp en mobiltelefon för att kolla något. En laptop är mycket skönare att kolla upp saker på och vips har jag återgått till hur mitt liv var innan smart-fånen.

Jag kan chromecasta saker till TV:n, jag kan vända laptopen till en tablet och jag kan jobba semi-seriöst på den. Jag har vissa användningsområden som jag behöver gräva djupare i, men än så länge tycker jag mig inse att du kan göra allt du är van vid, men det finns två saker att förtydliga. För det första är det att du säkert inte kan göra det i någon miljö som du är van vid (t.ex. kan mobilappen skilja sig en del emot ett vanligt problem) och om du vill göra något avancerat eller som kräver mycket processorkraft kommer det inte vara bra. 

Nästa inlägg ska jag skriva lite om bildhantering och kortkommandon och allmän navigation. 

2 kommentarer

  1. Skrivare hatar inte nördar, men nördar hatar möjligen skrivare ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.