Excel på en Chromebook

Jag har nyligen skaffat mig en Chromebook (Lenovo Yoga Chromebook C630 och det räknas som en bra och kraftfull Chromebook). Jag håller just nu på att försöka se om jag kan göra det mesta som jag brukar och att hantera kalkylark är en sådan aktivitet.

ChromeOS har på vissa maskiner Linux-stöd. Det har den här med så det har jag aktiverat och försökt med följande:

  • Microsoft Excel via Play Store och det fungerar fint, men man kan bara öppna ett ark i taget. Det är så dumt! Lägg till att t.ex. pivottabeller inte heller finns som funktion och beskrivs lättast som ”ganska enkel”.
  • LibreOffice 5 och 6. Version 6 kraschar och det verkar vara ett allmänt problem med den versionen. Version 5 fungerar men kraschar när jag tar upp ett kalkylark som är på 140k rader och som väger in på 48 MB eller bara belastar den hårt. Annars verkar den fungera bra överlag. Version 5 installerades via en rad i Linuxterminalen och den hittar bara filer i Linux-delen av ChromeOS. Att installera 6:an gick via något som heter Flatpak, men jag kan ärligt talat inget som detta så vi får lämna det därhän.
  • I WPS Office kunde jag inte göra standardfunktioner som när man rör sig i excel genom att t.ex. hoppa ned till nedersta raden genom CTRL piltangent ned.
  • OfficeSuite av MobiSystems läste bara in de första 65 000 raderna och då stannade jag med att gräva i appen. Den gav ett positivt intryck.
  • Google Spreadsheet som fick slut på internminne så det gick inte heller.

Summan av kardemumman är att man sitter i en rävsax där ingen version är helt 100 och utan att ha en vettig version av Excel gör att Chrome OS idag inte kan räknas som att den fungerar bra för ekonomer eller andra personer som jobbar med större kalkylark.

Måste jag välja är det dock Android-appen av Microsoft Excel som är den bästa av dem och det är den jag kommer att fortsätta att köra. Jag kan dock inte säga att något alternativ är tillräckligt bra för mig.

Uppdatering 2021-08-26: Tyvärr verkar Microsoft nu ha slutat stödja ChromeOS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.