Det gotländska jordbrukets historia

Jag gillar att läsa udda böcker och hittar jag något som jag tror att jag kommer att komma igenom brukar jag köpa den. Det kan handla om astronomi, molnforskningshistoria eller varför inte Gotlands alla kvarnar? Den här 207 sidor långa boken hör definitivt till udda böcker-genren och var helt okej.

Att skriva om jordbrukets historia är lite som att skriva om världens historia efter att vi människor slutade att vara jägare och samlare, men författaren Roland Olsson har varit smart. Han har bara skrapat på ytan och dykt ned när det varit något specifikt som rör Gotland och som han har material på.

Boken är enkel att läsa och språket flyter på utan att vara komplicerat. Jag tror det är Rolands bakgrund som journalist som skiner igenom och jag tycker det fungerar väl. För att vara helt ärlig tror jag få ämnet är jättespännande då boken är lite för överblickande och som stadsbo lär man sig inte mycket.

Vad man dock lär sig är hur jordbruket kommer att utvecklas. Idag lägger allt fler bönder ned, men arealen som odlas är densamma. Hur kommer det sig? Självklart av att de befintliga blir större. Det här har gällt under en längre tid och vid varje kris accelererar det. Roland lägger ingen vikt vid detta, utan han håller sig objektiv och det uppskattas.

Han går också in på något som är på modet, men i och med att det är en historiebok utforskas det inte. Ämnet som det berör är ensamhet. Förr i tiden, vi pratar före andra världskriget, behövde man människor som tillsammans jobbade för att bärga hö och sköta bondgårdarna. Idag är bilden av en ensam bonde som sköter allt och det är både det häftiga men även det sorgliga. Bonden är idag ofantligt mycket mer effektiv. En dålig skörd är klart bättre än en bra skörd för 100 år sedan. Ensilaget som han bärgar är mycket mer näringsriktigt och kräver en bråkdel av arbetstiden för att produceras. För bondens välmående är det nog lite värre och inte tillsammans med grannar, vänner och familj.

Generellt tycker jag att man kan läsa något annat än den här boken, men har man ett intresse av lite gotländsk historia eller bara tycker det är lite mysigt att läsa om svunna tider finns det ändå något unikt i boken. Visst att boken kostar lite att köpa (jag hittade mitt exemplar på södra Gotland, på något Naturum) men man stödjer ett projekt som troligen bara kom i mål p.g.a. Roland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.