Hur jag bakar bröd

Jag har bakat bröd sedan slutet av 2009, men det var under 2014 som brödbakandet nådde en ny nivå. Det var även året som jag gick på två brödkurser med bagaren Sébastien Boudet och fick förståelsen kring hur man bakar bröd och varför man gör som man gör.

Det som han lärde ut var ett så fantastiskt bra sätt att baka på och därför bakar jag enligt hans mall samt anpassar recepten efter den. Bröden blir saftiga, med en kraftig skorpa och det tar så lite aktiv tid.

Så därför behöver du nu titta på en video med honom. Video är sex minuter lång.

Hur jag bakar

Du ska börja med att blanda ihop degen. Jag bakar alltid två bröd åt gången och därför har jag 1500 gram mjöl (vilket mjöl som helst), 1 liter vatten, 45 gram havssalt och ”en klick” surdeg. En degskål som Sébastien använder i video är väldigt smidig, men egentligen vad som helst som rymmer degen fungerar. Jag brukar blanda allt men till en början bara 500 gram mjöl. När det är en soppa så åker resterande mjöl ned. Är mjölet grovt, låt degen vila i 90 minuter, annars räcker en timme. Det steget kallas för ”autolys” och är en term som jag kommer skriva i mina recept.

Sedan när degen fått vila så ska jag knåda. Efter knådning delar jag upp degen i två, formar två bröd och lägger i två jäskorgar som fått sig en bomull- eller linneduk i sig. Därefter åker korgarna in i två plastlådor med lock. Låter jag de stå i rumstemperatur i två timmar och därefter in i kylen.

I kylen får bröden stå i 24-48 timmar. Sedan tar jag ut plastlådorna med bröden ur kylen, låter dem stå i rumstemperatur i 1-2 timmar. Under den tiden värmer jag upp en gjutjärnsgryta med lock i ugnen som står på max.

Sedan ut med gjutjärnsgrytan och så vippar jag ned ett av bröden i den. Snittar det, lägger på locket och bakar det i ugnen mellan 45 till 75 minuter. Efter första brödet är klart tar jag nästa bröd.

IMG_20141223_093334
En Gotlandslimpa

 

Vad man behöver ha hemma

Det man behöver ha är följande:

  • Skål (degskål?)
  • Våg
  • Två jäskorgar (durkslag kan fungera som substitut)
  • Två plastlådor med lock (märkta med ikonen för mat så det inte är giftig plast)
  • Två kökshanddukar
  • Gjutjärnsgryta
  • Vass kniv eller en snittkniv
  • Surdegskultur
  • Tålamod och framförhållning

I fortsättningen kommer det brödrecept som baseras på detta, för nu vet ni hur jag bakar bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.