Att vara med mjölkvarn (KoMo Fidibus 21)

Halvful pressbild på kvarnen.
Halvful pressbild på kvarnen.

Att baka är något jag idag betraktar som en lika naturlig syssla som att laga mat. Min utveckling har varit att från att bakat bröd på bakpulver (så kallade filmjölkslimpor) har jag lekt med surdeg och jäst. Därefter, tack vare kursen med Sébastien Boudet, fick jag de sista verktygen för att kunna baka riktigt bra i en hemmamiljö.

Något som kom ungefär ett år efter kursen var att jag önskade mig en mjölkvarn. Det kanske låter lite extremt och det är det också, om man inte bakar lika mycket som jag. Jag bakar lite mindre än två bröd i veckan och varje bröd kräver 750 gram mjöl. Jag vill betona att det verkligen inte är svårt att baka bröd och efter några gånger går det riktigt fort.

IMG_20151215_211927
Surdegsbröd som är bakat på dinkel

Fördelen med en mjölkvarn är att mjölet är av uppenbara skäl mer färskt och färska råvaror smakar oftast bättre. Nu kan jag i ärlighetens namn inte säga detsamma om mjöl, men bakegenskaperna blir annorlunda. Ett helt färskt mjöl är fetare och fett är fett bra att ha i mjöl. Vill man veta om ett mjöl är bra grejer ska man nästan kunna forma en snöboll, fast av mjölet. Går inte det har du inget fett mjöl.

Det feta mjölet kräver även mer vatten och mer vatten i brödet gör att det håller sig mjukare längre. Det blir alltså trevligare att baka och du får ett nyttigare bröd. Dessutom sparar man pengar på att köpa hel spannmål. Jag beställde 25 kg dinkel och 5 kg svedjeråg från Wästgötarna och det gick väldigt smidigt och bra. Jag har även malt emmer från Warbro Kvarn.

KoMo Fidibus 21 är en ganska liten kvarn och en av de billigare på marknaden. Lite är det att bigger is better, men det kostar också onödigt mycket för hemmabruk. Det står att den mal fint 100 g på en minut och det stämmer nog. Väljer man en grövre dimension går det mycket snabbare.

IMG_20160121_125303
Surdegsbröd på 1/3 svedjeråd och 2/3 dinkel.

Den låter lite för mycket för mitt tycke, 70 decibel enligt beskrivningen. Även om det inte är skadligt högt under kortare tider blir det att man mal när man inte behöver vara i köket. Jag har testat mala 1,5 kg fint och maskinen blir varm, men inte brännhet.

Fint malet mjöl med kvarnen är hyfsat fint och kan liknas med vad man kan kalla fullkornsmjöl. Vill man ha finare än så behöver man sikta mjölet, men jag har inte orkat skaffa mig en sådan och jag ser faktiskt inte syftet. Vill jag baka superfluffiga bullar kommer jag köpa ett bra vitt mjöl (en favorit är faktiskt Ica Ecos mjöl som mals av Berte Kvarn, men se till att det nyss är malt och det gör du genom att titta på bäst före-datumet och dra bort ett år).

Sista saken som kan vara värd att nämna är att den är inte speciellt hög och därför blir det lite klurigt att sätta in en lagom stor karott som fångar upp mjölet. Sedan klarar inmatningen bara runt 700 g spannmål och då får man fylla på flera gånger. Jättejobbigt säger vi.

På det stora hela är jag väldigt glad för att ha en mjölkvarn hemma och Fidibus 21 är precis lagom stor. En KoMa Fidibus 21 kostar kring 2300 och har du ett stort bakintresse är det självklart att du ska ha en kvarn. Om du har lite mer plats skulle jag titta på Hawos Mühle 1, men den kostar också en tusenlapp mer.

IMG-20151206-WA0003
Även sonen kan fylla på spannmål i kvarnen

6 kommentarer

  1. Tack Martin för din ärliga recension, det underlättar letandet i min sökning efter en kvarn som inte behöver vara så dyr och räcker för ett enkelt hushåll.

  2. Hej, Jag funderar på att köpa en mjölkvarn och din recension hjälper väldigt mycket. Jag undrar varför du rekommenderar just en Hawos Mühle 1 istället för en t.ex. KoMo Fidbus Medium eller XL om man har lite mer utrymmer för en kvarn? Är det första märket bättre än KoMo på något sätt? Tacksam för svar! :)

    Mvh, Anna

  3. Hej Anna, jag minns inte varför jag tyckte den verkade bättre. Generellt är det trevligare med en större behållare (mina degar brukar ha 1,5kg mjöl) och att den maler snabbare. Om det sedan är en Hawos eller KoMo spelar nog ingen roll. :) Lycka till och återkom gärna med din åsikt när du köpt någon!

  4. Tack för detta! Var hittar du fidibus 21 för så lite som 2300kr? Jag hittar bara för ca 3000kr.

  5. Markus: Det var fyra år sedan jag skrev inlägget. Priserna har säkert ändrats sedan dess.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.