Italienskt lantbröd

Det här receptet hette från början ”Bröd från Toscana” och var i en bok av Jan Hedh. Han bakar dock inte som jag och därför fick jag ändra det lite. Det blev i slutändan en ganska stor justering och då tyckte jag inte att jag skulle ha kvar samma titel på brödet. Det fick bli något som klingar lite med Svenssonklassikern ”Grekiskt lantbröd”. Det här brödet har en bra arom och lite lätt syra av surdegen. Riktigt gott att steka upp i olivolja eller varför inte bara rosta i brödrosten?

Italienskt Lantbröd
Italienskt Lantbröd
Gram Ingrediens
500 Durumvete
400 Fullkornsdinkel
600 Vetemjöl
1000 Vatten
45 Havssalt
En klick surdeg

Efter autolys
100 Olivolja

Blanda ihop allt, men börja med 500g mjöl. När det är en soppa kan du blanda ned resten av mjölet. Autolys på 90 minuter. Efter autolysen knådas olivoljan in. Sluta så fort den är i degen, för smaken från oljan inte ska försvinna. Dela degen och forma två bröd. Mjöla bröden med durumvete.

Lägg två handdukar i två jäskorgar. Lägg i brödet i jäskorgarna, täck med resterande del av handduken. Därefter låt korgarna hamna i plastlådor med lock. Efter en-två timmar i rumstemperatur sätter du in plastlådorna i kylen.

Efter 24-48 timmar i kylen (ju längre tid, desto mer smak), tar du ut plastlådorna och väntar en timme medan ugnen & grytan värms upp. Därefter bakar du av brödet i den uppvärmda gjutjärnsgrytan som fått bli 250 grader. Baka i 45-75 minuter, beroende på hur du vill ha skorpan. Efter första brödet, bakar du av nästa bröd.

De färdiggräddade bröden placeras i handdukar på ett galler och man får inte skära upp ett nygräddat bröd på några timmar! Bröden förlorar vätska och det vill man inte :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.