Ghostbusters: The Video Game [PC]

Hur följer man upp ett åttiotalsfeonomen på bästa sätt? Vanligtvis gör man en Star Trek och fortsätter i samma anda, fast med nya lirare och uppdaterad interiör. Det tyckte nog skaparna av Ghostbusters var en dum idé för de ville nog själv vara i centrum, men eftersom de inte kunde samla det gamla gänger och göra en trea så fick de säkert ett förslag om att göra ett TV-spel.

Who ya gonna call? Ghostbustes!

Världens mest mysko, men svängiga introduktionssång har blivit så pass kult att det blev lite för mycket.

Nu ska vi kolla på trailers!

Spelet handlar om två år efter den senaste filmen, alltså är året 1991. Det var året då jag själv var sex bast, innan minicall hade slagit igenom och Windows 3.11 hade typ släppts. Det här spelet är dessutom den officiella uppföljaren på filmerna, eftersom man inte lyckades få till en tredje film. Det blev mycket lättare att bara spela in lite röster i en studio och låta ett gäng datornördar slänga ihop ett spel och det är ju bättre än inget, eller?

Snygg frilla!

Det handlar om att du som spelare kommer in om den femte ghostbustern. Du kallas “The Rookie” rakt igenom spelet för dina kollegor vill inte bli för fästa vid dig. Du har den fantastiska arbetsuppgiften att pröva nya vapen, så du är alltså de övrigas förbrukningsbara lirare. Härligt, eller hur? Det är det definitivt för du kommer få sammanlagt fyra olika vapen som du kan använda på olika sätt. Dels är det klassiska vapnet från filmerna inkluderat och sedan tre bonusar på det. Ganska fantasilös uppsättning, men det duger.

Korsa inte strålarna!!!

Själva handlingen är alltså att du är den här nya Ghostbustern och så kommer det någon elektrisk tryckvåg som släpper lös en väldig massa spöken. Ni ska fånga in dessa och man märker ganska fort att det är mycket värre än vad man i början hade kunde tro. Du kommer hamna i andra dimensioner, slåss mot Stay Puft Marshmallow Man och så fortsätter det i ca sju timmar.

Ballaste och kletigaste figuren i hela Ghostbusters

När det gäller själva spelet är det lagom. Det är så lagom att jag nästan tror att det är en svensk som designat det. Kontrollen är lagom bra, lite bångstyrig, men lagom. Handlingen, som beskrivits, är lagom bra och replikerna är fyndiga och tilltalande på ungefär samma sätt som i filmerna. Sedan finns humorn där, precis på samma sätt som i filmerna. Om man hade en vev som spottade ut Ghostsbusters när man vevar så skulle jag trott att man bara hade fortsätt veva. Så överraskande är det!

Om vi tittar lite på spelmekaniken

Det som syns i Youtubefilmen ovan är att spelet är i tredjeperson, för att du ska känna dig som att du tittar på ytterligare en rulle. Alla röster, ansikten och liknande känns genuina så det är ett bonuspoäng. Det jag hade önskat mig är lite längre filmsekvenser, lite mer humor i dem och att man hade fått spelet att kännas mer som en film, precis som Uncharted 2 lyckas med.

Lite upprepande bilder FTW!

Så det här spelet kommer jag summera till lagom. Jag kan inte summera det till sämre än lagom, men det är inte knappast bättre. Jag spelade spelet till PC, med Xbox 360-kontroll. Det gick inte att strya speciellt bekvämt med mus och tangentbord. Det sägs att PS3-versionen ska vara några snäpp sämre än de övriga till Xbox 360 och PC. Versionerna till PS2 och Wii är ett annat spel om jag har förstått det hela rätt.

Köp det här på rea, njut sju timmar av Ghostbusters 3 du aldrig fick och gå vidare med ditt liv! Sedan om du kör fast, Who ya gonna call? Inte mig!

Sammanfattning
Tre plus:
  • Lagom långt
  • Kul med en fortsättning
  • Bra röstskådespelare
Tre minus:
  • Inget speciellt och utmärkande
  • Tråkig fantasi i allt kring spelet
  • Inte tillräcklig filmkänsla
Köpvärd: För vissa
Riktpris: Max 100 SEK
Kommentar: Lite andefattig uppföljare något som borde varit en film och inte ett spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.