Batman: Arkham Asylum [PC]

Tänka sig att ett av förra årets bästa spel kunde vara baserat på Batman. Han känns ju extremt sömnig och jag hoppas inte det blir fler filmer baserade på honom. De som gjordes nu senast var bra, så nu vill man inte att det ska förstöras, ungefär som Matrix. Då är det bättre att man Istället har gjort ett spel som faktiskt är riktigt kompetent.

Gissa vad som är under, kanske en trailer?

Det hela går ut på att Jokern tycker att det är helt okej att åka in i fängelsehålan Arkham Asylum. Där inne har det gillrats en fälla som Batman självklart går i. Nu är det dock som så att Batman är så stenhård att fällor går till honom så han kan inte gå i några fällor. Han har tagit klar inspiration av Chuck Norris. Detta innebär att ”Bats”, som han ofta kallas av alla skurkar, får gå raka vägen genom spelet.

Spelet, som släpptes under slutet av Augusti 2009, är utvecklat av Rocksteady Studios. Det är en brittisk spelutvecklare som innan bara släppt ett hyfsat spel baserat på Urban Chaos. Det spelet innan i Urban Chaos-serien var i sin tur utvecklat av en annan brittisk studio som nästan bara släppte det spelet. Skaffa originalspelet ”Urban Chaos” om ni kommer över det, för det är inget lätthittat spel fast det är skitbra! Om man går tillbaka till Rocksteady Studios så köptes de upp ganska omgående efter Batmans succé för att förläggaren av Batman vill tjäna på eventuella framtida succéer som det här gänget kan uppbringa.

Batmans öron är lite väl gulliga tycker jag
Batmans öron är lite väl gulliga tycker jag

Batman är baserat på Unreal 3-motorn, precis som väldigt många andra spel. Det gör att det grafiskt så ser det likt ut många andra spel. Det som dock imponerar på mig, är att spelet inte är överarbetat, utan bara bra. Man har inte lagt ned tid på att lägga löjligt mycket effekter på allt, utan man har jobbat in ett röntgenläge i spelet.

Det läget går ut på att för man ska kunna se hur många fiender man har emot sig, lönndörrar och liknande objekt så går man in i det läget. Det är sannerligen hämtat från Chronicles of Riddick, fast man kan göra det mer högteknologiskt i Batman än med Riddick. Faktum är att mycket av spelet känsla är inspirerat av Riddick, för man smyger i skuggorna, plockar fiende för fiende och ska helst inte synas. Dessutom är man en stenhård hjälte.

Sedan så är jag lite imponerad över att förutom en enterhake och en bumerang så har Batman bara herr höger och fru vänster knytnäve. Han kombinerar det i och för sig med farbror högerfot och moster vänsterfossing i alla ”gör slut på honom-rörelser”. När vi nu är inne på fightingsystemet i det här spelet, så går det ut på att göra lite kombinationer. Det är ytterst primitivt egentligen, men det finns ett djup i det hela som gör att man konstant blir bättre på det. Då handlar det om att inte ”buttonmasha”, utan att taktiskt trycka i takt (Waka Waka-låten fungerar prima som takt).

Försöker se ut så här på Thaiboxningen...

Något man också gjort är att ha tagit in bra röstskådespelare. Dessa brukar, har jag googlat upp, vara med i den tecknade Batmanserien. Det förklarar, tycker jag, hur Harley Quinn kan låta så otroligt mitt i prick. Jokern är verkligen inte fy skam han heller. Röstskådisarna levererar den riktigt fyndiga dialogen med finnes och humor på bästa serievis. Man blir bara så lycklig över att höra dem.

Övriga ljud och musiken i spelet ger den känsla man vill ha. Att man är lite mäktigare än alla fiender, fast fortfarande så gör det fruktansvärt ont att bli träffad av ett krypskyttegevär. Verkligen bra att man inte känner sig övermäktig som man gör i slutet av alla Riddickspel (som blir lättare emot slutet) eller att det bara är kaos och ”trial and error” som i så många andra spel.

Jag hade verkligen en trevlig spelstund med Batman och jag spelade det på PC. Dock är mus och tangentbord bara riktigt bökigt i tredjepersonsspel så jag införskaffade mig en xbox 360-handkontroll till datorn. Det fungerar verkligen klockrent och jag kommer definitivt använda den mer. Games for Windows med en sådan handkontroll är som poesi för en ”PC Gamer”.

Jag rekommenderar er att skaffa spelet till valfritt format. Det är lite billigare nu efter snart ett år, men klart värt att spela igenom och lägga ned ca 12-13 timmar på. Spelet har också mycket sidouppdrag och annat krimskrams som jag skippade. Du kan säkert få det till 20 timmar om du så vill. Det orkade dock inte jag, utan jag var ganska mätt på Batman när jag var klar. Det är dock en riktigt bra upplevelse som jag rekommenderar framför Riddickspelen. Det här är bättre!

Sammanfattning
Tre plus:
  • Röstskådespeleriet
  • Helheten
  • Variationen
Tre minus:
  • Lite långt
  • Mycket krimskrams runt om spelet
  • Känner inget sug efter en uppföljare
Köpvärt: Ja
Riktpris: 100 SEK
Kommentar: Nog ett av förra årets bästa spel, fast Uncharted 2 var bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.