Matlagning

Jag har under en längre tid fokuserat på matlagningen för att dels bli bättre på det, men även för att jag tycker det är ett lätt sätt att spara pengar på (en lunch ute kostar ca 75kr och en måltid från hemmet kostar runt 20kr). Det första i den här processen var att när jag flyttade till Linköping efter gymnasiet. Jag bad nämligen min farmor att skriva ner sina specialrecept och sätta in i en pärm. Det här är än idag bland de bästa presenterna jag fått och jag kan tänka mig dem från fler!

Tiden har gått sedan Linköping och jag har läst lite om GI-metoden och inte minst nu Den hemlige kocken och Äkta vara. De två senare har blivit mitt egentliga fokus, eftersom jag tycker att de har en ordentlig poäng. Det går ut på att bli av med tillsatser i maten som främst finns i halvfabrikat och de behöver oftast inte. I vissa fall är de farliga och andra fall så förbättrar de bara varans hållbarhet eller smak (fast det är objektivt). Nitrit i julskinkan är en klassiker att debattera samt E621

Lättast för en konsument är att gå efter kravmärkningen, vilket jag huvudsakligen gör. Det blir självklart dyrare matkostnader på det viset, men det är en prioriteringsfråga. Kravmärkningen har främst den fördelen att maten är då gott som fri från besprutning och djuren har ett anständigt liv. Vanligt argument mot är att alla inte kan äta ekologisk mat för då skulle maten inte räcka till, samt att man inte vet om de fuskar. Jag ser det som så att jag har möjligheten att äta ekologiskt och jag har råd, varför då inte göra så? Det andra argumentet om fusk så vet jag inte om de fuskar, utan jag måste lita på att krav-organisationen gör sitt jobb och som de får betalt för!

En organisation som har stor öppenhet är Gröna Gårdar. De kommer snart köra upp kött till Stockholm och jag har bokat 10kg kött för 112kr/kg. Det är med andra ord inte så mycket dyrare med ekologiskt!

Jag försöker också rikta in mig på rättvisemärkt mat. Främst då kaffe, bananer och kakao. Min konsumtion ska inte hindra människor på andra sidan världen att leva ett drägligt liv. Sedan om jag skulle köpa billigare produkter och donera pengarna istället, då sänder man ut helt fel signaler. På tal om donationer så rekommenderar jag Kiva. Där man kan sätta in pengar för att ge räntefria mikrolån till entreprenörer runt om i U-länder. Där har jag ca 3 000 SEK som snurrar runt till nya personer som behöver lån för att få din verksamhet att gå bättre. Gillar verkligen tanken med mikrolån.

Summan av det här lilla inlägget är att jag snart kommer att börja skriva lite om bra recept jag kommer över. Jag hoppas även att det kan tänkas inspirera någon till att våga ta steget att bli intresserad av matlagning. Skicka gärna länkar till bra recept som ni vet om, det skulle uppskattas!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.