Some (Sseom)

Den här härliga Sydkoreanthrillern är svårt att hitta för er, men väl värd mödan. Det här är ytterligare en av mina favoritfilmer. Inte för att den är jättebra, utan för huvudskådespelaren levererar och dominerar totalt! Han är skitball!

Den handlar om en kvinna som ligger svårt skadad och så spolar filmen tillbaka och man börjar med att se samma kvinna packa upp massor av möbler. Hon heter ”Seo Yu-jin” och spelas av ”Ji-hyo Song”. Hennes möbler inkluderar bland annat en mjuk staty av en astronaut i full storlek. Den är jättehäftig och man känner att den här börjar bra. Plötsligt säger det plingeliplong från dörrklockan och en snubbe ber henne ta hand om en mp3-spelare åt en snubbe som hon hyr lägenheten av. Hon har precis flyttat in för att jobba som trafikövervakare i radio.

Ko Soos hår liknar en bäver!

Snubben som plingeliplongade råkar sedan ut i en olycka när han jagas av huvudpersonen. Han är sjukt cool, men en riktigt härlig Koreanpopfrisyr (det ser ut som en bäver på huvudet, se bild ovan). Det gick inte så bra alls i olyckan, men han lyckas få en mobiltelefon från en av de skadade i bilen och börjar där försöka nysta upp ett ungdomsknarknätverk. Han heter ”Kang Seong-ju” i filmen och spelas av ”Ko Soo” (tack och lov inte Ko-Zoo). Han har egentligen bara gjort koreanska tv-serier innan den här filmen, men han är grym ändå.

Efter lite letande så upptäcker Seo (kvinnan i början av filmen) att hon har sett de här händelserna som inträffar henne innan i sitt liv. Ungefär som en konstig dröm. Det här kommer hon på då hon möter den ascoole hjälte, som hon inte tycker ser ut som en hjälte. Det jättekonstigt, han är ascool så klart han ser ut som en hjälte!

Efter ett tag får Kang självklart en utskällning av sin chef som tycker han är för vårdslös och han svarar att han riskerar livet varje dag. Det påminner om konflikten i ”Police Story”, fast den här är lite mer hårdkokt, jordnära än Police Story och den har nästan inga slag eller stuntmän. Egentligen är de inte alls lika så jämförelserna slutar där.

Konstigt nog har den här filmen bara runt 6 av 10 på IMDB och det är inte riktigt rättvist. Det borde varit runt 7. Ko Soo är en riktigt bra skådespelare och passar in i sin hårdkokta roll perfekt. Tempot är dessutom förhållandevis högt, jämnt och enda problemet är att den kan vara lite svår att följa för det är lite många koreanska namn. Sedan kan man väl kritisera att datoranimationerna är sisådär, men de duger. Se bara på bilen under.

Den röda bilen är datoranimerad!

Filmen har dessutom ett bildspråk som försöker härma ”Heat” (som i mitt tycke en av de bättre actionthrillers som finns) och det är inget fel med det, men man försöker kombinera det med lite pianoklinkande melodislingor ibland och klassikern ”Chemical Brothers – Brothers Gonna Work It Out”. När det inte är den så är det lite sunkig rock som i Need for Speed Underground-spelen ungefär…

Som ni hör är allt sisådär egentligen. Det som dock gör filmen riktigt bra är Ko Soo. Han får filmen att växa och det är ett under att han inte fått göra en massa filmer efter den här. Han är för visso riktigt fåfäng. Det syns i filmen, se bara…

En riktig hunk!

Tyvärr är allt extramaterial på DVD-filmen på koreanska så det är svårt för mig att hitta lite kul anekdoter till den här filmen. Det jag läst mig till är att Ko Soo gjorde sina egna stunts, vilket ärligt talat inte är en bedrift. Song Ji-hyo som är den kvinliga huvudskådespelerskan har efter den här filmen bland annat gjort en uppföljare på ”Sex is Zero”, som är en naken, koreansk ”American pie”. Vill inte ens veta hur tvåan är, men den kan inte vara bra.

Jag tycker att innan du köper filmen, för det är enda lagliga sättet att se filmen så kan du se trailern och tänka efter om du gillar en film som egentligen bara är bra för huvudskådespelaren är grym. Därefter får du förhoppningsvis får du tag i filmen också. Det är faktiskt inte lätt utan jag har bara hittat den för 399kr hos Disclord. Det är den inte värd. Jag köpte den för 100kr på Tradera och det är den däremot definitivt värd. Jag rekommenderar er att hitta den på Ebay, där den finns för några dollar.

Some härmar Heat

Skaffa den och ni har två timmar helt stabil thriller, med en huvudperson som har en bäver på huvudet. Om ni kan avstå från bävern så rekommenderas däremot ”Heat” eller kanske Michael Manns andra film ”Collateral” istället för den här. Det här är dock fortfarande en av mina favoritfilmer, konstigt nog. Någon som har en bra teori för det?

Sammanfattning
Köpvärd:För vissa
Riktpris:100 SEK på Ebay
Kommentar:Okej film, med en riktigt bra huvudskådespelare, fast han har en bäver på huvudet.

(Bävern här hämtad från Flickr och ingen har kommit till skada)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.