Police Story 2 (Ging chaat goo si juk jaap)

Den första Police Story-filmen är en av mina absoluta favoriter, som ni säkert märkte. Det var även Jackie Chans stora actionfilm och då får den självklart uppföljare och det här är film nummer två i serien. Att det är film nummer två är tydligt, för man får samma sak igen.

Filmen börjar med en tillbakablick på vad som hände i ettan, medan Jackie Chan sjunger introduktionssången. Man känner igen sig och man bygger upp förhoppningen om att det ska bli två timmar total action-kärlek. Filmen börjar med att Ka-Kui (som spelas av Jackie) får sig en ordentlig utskällning för det som hände i slutet av film ett. Han hade tydligen misskött sig ordentligt, så han degraderas och får syssla med skituppgifter som trafikpolis. Mitt i allt detta så kommer den onda personen från film ett, Herr Chu och trakasserar Jackie och hans flickvän ”May”, som fortfarande spelas av ”Maggie Cheung”.

Humorn är kvar!

Situationen blir tillslut ohållbar för Ka-Kui och efter ett stort slagsmål med Herr Chus anhängare så säger han upp sig från polisen eftersom han fått sig en ny utskällning. Han klarar inte av pressen med att hålla tillbaka sin spontanitet och leva ut det som flyger i honom när provokationerna haglar. Det här beteendet gör att han utsätter sin familj och kollegor för stora risker. Efter någon dag får polisen dock ett utpressningsfall och behöver nu Ka-Kui för att lösa det, vilket han självklart inte kan tacka nej till fast han lovat att flyga iväg till Bali med May.

Den här filmen skiljer sig inte speciellt mycket från film ett fast det var tre år mellan dem. De har samma filmestetik, samma humor, samma form av slagsmål men det som är den stora skillnaden är att de nu måste överträffa allt. Det försöks uppnås genom att den ska kännas mer storslagen och alla slagsmål ska vara snabbare och all akrobatik ska vara häftigare. Förra gången så brände man av en hel kåkstad, så hur ska man kunna överträffa det? Vad skulle ”Michael Bay” gjort för att lösa det? Jo, han hade låtit det smälla, ännu mer. Det som är riktigt kul med 80-tals-Hongkongfilm är att de faktiskt smällde allt på riktigt, för det var billigare och lättare än datoreffekter. I det här fallet smäller de bland annat en stor lagerlokal och det är något platsat i vilken actionfilm som helst!

Booom! Michael Bay skulle varit stolt!

Filmen efter första Police Story var ”Armour of God”. Där tog ett stunt nästan livet av Jackie och därefter blev filmerna aldrig lika farliga igen. Han slutade överträffa sig själv och gör egentligen bara det han kan fast från en ny vinkel. I den här filmen är det farligaste stuntet att han hoppar mellan lastbilar och bussar,  ungefär som TV-spelet Frogger och avslutar det med att kasta sig in i stor glasskylt, vilket resulterade i en mängd skärsår. Det är imponerande, men det hade inte varit den stora behållningen i ettan. Han gör även en massa häftig akrobatik så som att hänga i ett trappsteg och gå några trappor upp.

Ett ytterligare problem är att i första filmen så var slutsekvensen i ett köpcentrum. Det var en häftig miljö att spela in i och något nytt. Nu var slutsekvensen i en lagerlokal och det ger aldrig samma pondus, utan det känns omedvetet som en amerikansk b-rulle. Det fattade Jackie till de senare filmerna i serien.

I mitt tyckte borde tre års mellanrum mellan filmerna kunnat ge upphov till ett bättre manus och på så vis en bättre film. Man skulle fokuserat på det som gjorde den första filmen episk, nämligen det intensiva tempot. Den här filmen hade varit lika bra, för handlingen är egentligen bättre, om de hade fått upp tempot i handlingen genom att klippa ner den. Två timar är för långt för en riktigt bra actionfilm, om man inte kan fylla den med fler slagsmål som varierar och som även blandar upp det som fungerar som temposänkare.

Något man lagt ner tid på är att försöka bygga upp dramat. Man ska verkligen känna Mays oro av att Ka-Kui har sin enorma spontanitet och man har verkligen försökt få in seriositet i filmen. Problemet för dem är dock det att Maggie Cheung är den enda av skådespelarna som kan göra den typen av film. Hade skådespeleriet varit bättre, mer intensivt och framstående hade filmen kanske inte tappat i tempo på samma sätt som den gör. Jag tycker det är så synd för den första filmen är underbar. Den här är bara bra, men potentialen för en fantastisk film syns.

Om vi då går över till anekdoter i filmen så är den här, precis som alla Jackie-filmer, sponsrad av Mitsubishi. Du kommer få se Mitsubishi-märken överallt (vilket det även var i ettan, men inte riktigt lika tydligt). Ibland gör det så ont med de här produktplaceringarna att man skulle vilja att de censureras bort.

Sedan för er som tittar på Jackie Chans filmer p.g.a. slagsmålen så är det kända slagsmålet från den här filmen när Jackie slåss på en lekplats i mörker. Det går ut på att Herr Chus män ska ge honom en omgång med var sitt baseballträ och det slagsmålet är riktigt häftigt och imponerande, men tyvärr har de snabbat upp den lite för mycket för min smak. Det känns som att den är insatt i filmen på ungefär samma sätt som scenen i första filmen där Jackie råkar köra på en barnvagn. Det är en riktigt häftig scen ändå och troligtvis bland de mest välregisserade slagsmålssekvenser jag sett.

Här utspelas en slagsmålsscen! :-)

I slutfighten slåss Jackie med ”Benny Lai” som är känd för sina fantastiska sparkar. Han är med i Jackie Chan Stunt team och har varit så i många, många år och det som gör honom speciell bland alla dessa fantastiska stuntmän, i mina ögon och många med mig, är hans perfekta sparkar. Av de slagsmål jag sett är det han och ”Brad Allen” (i stuntmansgruppen) som har riktigt bra sparkar och Jackie har givit dem båda chansen att visa upp det. Brad kan ni se i kärlekskomedin Gorgeous, som egentligen bara är värd att se p.g.a. två långa slagsmålssekevenser mellan Brad och Jackie. Resten gör ni bra i om ni spolar förbi!

Två bilder ur en riktigt bra slutsekvens!

Det är inte bara stuntgänget som gör alla häftiga scener. Även Maggie Cheung får sin dos av det hela. Hon skadade sig riktigt illa på ett av stunten som gick fel och man får se det i alla bloopers på slutet. Det är inget svårt stunt, det gör bara väldigt ont om det misslyckas. Hon råkar även ut för att en spark går lite fel, men överlag kom hon typ helskinnad genom filmen.

Akta huvudet!

När det gäller DVD-utgåvor på den här filmen sägs Hong Kong Legends version vara den bästa som du kan hitta. Den har en bra bild och godkänt ljud. Extramaterialet är godkänt, där bland annat min favorit Benny Lai får berätta om sin karriär och hur man blir bra på att sparkas. Hittas nog lättast i dagsläget på Ebay.

Om man skulle summera ihop det hela så är den här filmen snarare gjord för Jackies fans. Det känns som en hyllning till första filmen, men det betyder inte att den är jättebra. Så den här filmen bara om du ska se hela serien. Annars finns det bättre filmer med Jackie att se innan den här.

Sammanfattning
Tre plus:
  • Bra manus
  • Bra stunt
  • Explosioner ftw!
Tre minus:
  • Temponivån
  • Skådespeleriet
  • Längden
Köpvärd:För vissa
Riktpris:75 SEK
Kommentar:Hyllning till de som älskade första filmen, men den här är inte lika bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.