Flipp eller flopp? Om misslyckandes dynamik

Håller du med om att det är kul att läsa om hur det skitigt sig för ett antal personer? Oftast för att den inspirerande projektledaren målat upp guld och gröna skogar och så visar det sig vara lika attraktivt som en plastcykel? Jag tyckte det kunde vara riktigt kul att läsa en bok om misslyckanden och när jag då såg denna lilla pärla av Lars Strannegård så kunde jag ju inte motstå den. Ett pocketinköp fick det bli!

Vad tar då Lasse upp i sin lilla bok? Jo, på de ca 170 sidorna så tar han upp Itera, Betamax, Firminy-Vert, Teleguide, Edsel, Rubiks kub, Boullée och dessutom har han två kortare diskussionen om vad ett misslyckande egentligen är. I diskussionerna så återkopplar han gärna till sina redan nämnda exempel.
Ska jag vara ärlig så var inte många av de nämnda misslyckandena som jag kände till. Vet inte var det gick fel i min allmänbildning, men jag tycker jag borde hört om i vart fall tre av dem. Om vi börjar från första nämnda misslyckande, nämligen Itera.

Itera var produkten som hela Sverige skulle använda . Det var en plastcykel som skulle släppas i början av 80-talet i Sverige. När jag läste plastcykel, så lät jag otroligt skeptisk, men Lasse förklarade att den här grejen hade man tänkt skulle kosta en fjärdedel av vad en normal cykel, samt väga mindre. Dock, när man satt upp all produktion och pumpat in pengar i projektet så var produkten dyrare än en normal cykel samt ostabil, trots sina 20kg. Inte konstigt att den floppade då. I dag är den retro…

Nästa härliga produkt var Betamax. Den visste jag faktiskt vad det var eftersom det var Sony som hade tillverkat den. Den här saken lanserades i mitten av 70-talet och hade kassettbandet VHS som motståndare. Det finns flera anledningar till att Sony misslyckades, men nyligen så lyckades de vinna med Blu-ray (det nya ”DVD”-formatet).

Firminy-Vert handlar om hur det går när man sätter en superkänd arkitekt till att göra ett helt bostadsområde. Blir naturligtvis knasigt eftersom personen har för stort ego och det tar för lång tid innan det är klart och blir omodernt på en gång. Korta biten om Boullée handlar om idéer som inte kan uppfyllas.

Med Teleguide så har Lasse återigen rotat upp ett galet projekt i Sverige och denna gång ett nittiotalsprojekt. Det var Televerket tillsammans med Esselte som lät IBM få beställningen om att tillverka ”skiten”. De hade fått för sig att det här var framtiden! Man hade snappat upp Teleguide från Frankrike som där hette Minitel. Det är ett slags system som du kan göra olika tjänster med, oftast sådant vi i dag gör via Internet. I nittiotals-Sverige var det ett steg framåt, men faktum är det var nog bra att det sket sig för Frankrike var segare med omställningen till internet p.g.a. att de än i dag har Minitel. Det som blev en succé i ett land behövde inte bli det i ett annat och framsteg blir inte alltid bra, helt enkelt.

Edsel var ett bilprojekt som Ford gjorde som inte gick så bra. Trots att man gav sig fan på att det här skulle bli alla familjers bil så blev det snarare ingen persons bil. I slutet av 50-talet så ville Ford ha den nya T-forden, men som sagt, det sket sig. Bilen var svindyr att tillverka så varje exemplar gick med förlust och nästan ruinerade Ford. När den lanserades var det dessutom lågkonjunktur (och då köper inte ”Svensson” bilar) och kvalitén var usel. Ska bara tilläggas att fronten av bilen såg ut som en kvinnas könsorgan.

Sista lilla misslyckandet var Rubiks kub, som sålde ut av bara fan i början och sedan tvärdog intresset. Det här är en vanlig företeelse i barnlekssaksbranschen. Det är en hög volatilitet i försäljningsvolym och det inträffade Rubiks kub.

Nu har jag gått genom boken för dig och vill du fördjupa dig mer kan du antingen låna boken på biblioteket eller läsa mer på Wikipedia. Diskussionen om misslyckanden är bara en bonus om du lånar den. Klart småmysig bok och Lars Strannegård får gärna skriva fler böcker av det här slaget. Kanske en svensk Freakonomics?

Sammanfattning
Köpvärd: Låna
Riktpris: 40 SEK
Kommentar: Mysig bok om misslyckanden. Låna eller läs om allt på Wikipedia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.