Arn – Tempelriddaren

Som ni säkert vet så gillar jag Arn-böckerna. Jag tycker inte det är speciellt jobbigt med en karaktär som kan allt och som tänker långsiktigt, vilket vissa andra anser vara jobbigt. Filmen om Arn har fått ett svagt mottagande, men den var ändå tippad en trea på Filmtipset för mig. Tyvärr hade filmtipset fel i detta fall, det här var en svag tvåa.

Filmen, som ändå är över två timmar, springer igenom en och en halv bok i alldeles för högt tempo. Man får inte någon känsla för vad som händer, utan tänk er att det är som att försöka följa en tv-serie, men bara se summeringen i början av varje avsnitt lite snabbt. Det blir inte bra.

Nu hängde jag i och för sig med för att jag plöjt böckerna nyligen så jag störde mig mer på andra saker så som att varje mening började med ”ARN!” eller att musiken kom in så fort det var en lugn stund och den röjde undan all känsla p.g.a. att den riktigt dålig.

För att den här filmen skulle varit bra så skulle de även ändrat på så att:

  • Alla böner skulle vara på latin och textas på svenska (känts mindre töntigt).
  • Dragit ner på berättartempot och fördjupat bakgrundshistorien för att få den bättre. Tyvärr tror jag regissören är för dålig för att klara av det.
  • Borgen Arnäs inte ser ut som ett scoutläger, som den gör nu.
  • Man förstår hur socialt handikappad Arn är efter livet som munk och vad han faktiskt lärde sig i kloster.
  • Berättarrösten borde varit textad.
  • Haft mer bitar om hur man snackade med varandra. Brosa i boken framstår som en härlig snubbe, men i filmen är han mer åt hård och butter-hållet.

Vad var då bra med Arnfilmen? Jo, fotot är snyggt och faktum är att alla scener som utspelar sig i det heliga landet är riktigt bra. Där kommer skådespelarnas kvalitéer ut och man försöker inte stressa de scenerna. Tyckte Joakim Nätterqvist var bra som Arn och Sofia Helin var också bra (fast klippningen med henne gjordes dåligt).

För att sammanfatta de 100kr som gick till SF så citerar jag en tuff kille efter filmen: ”Det kändes som världens längsta siesta”. Nästa en och en halv bok kan tyvärr bli en riktig kalkon om de inte tar åt sig av kritiken så jag hoppas de läser det här. :-)

Sammanfattning
Köpvärd: No way
Riktpris: 130 SEK
Kommentar: Skräp. Läs böckerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.