Historiens största mordgåtor

Den här lilla godbiten har undertiteln ”Ouppklarade mord som fortfarande förbryllar” och är en fortsättning på boken ”Världens största konspirationer”. Precis som den boken är den här skriven i artikelformat och det är cirka 20 sidor per historia.

Mord som boken tar upp är följande:

  • Den svarta dahlian
  • Hammarbymorden
  • Marilyn Monroe
  • Charles Lindbergh
  • Sacco & Vanzetti
  • Ivar Kreuger
  • Roberto Calvi
  • Jimmy Hoffa
  • Dag Hammarskjöld

Ska dock tilläggas att Sacco & Vanezetti egentligen inte är mord, utan två som är dömda som mördare. Många av historierna är nämligen av det slaget att författaren spelar på konspirationsteorier, alternativa utredningar och allt annat man kan tänka sig som ska få läsaren att få uppfattningen att det är en mordgåta. Detta var även det som gjordes i boken om konspirationsteorierna, även om den hade en titel som sa vad det var man läste.

Hammarbymorden är inget jag hade hört talas om innan och är enligt min mening den mest intressanta historien. Det handlar om mord i Upplands Väsby som var väldigt brutala. Därefter går man igenom polisutredningen och presenterar de två huvudmisstänkta Italienarna. En av dem är förvirrad och erkänner för att ”underlätta utredningen”, men han har uppenbarligen inte begått mordet. Det som gör historielektionen extra intressant är att se hur en polisutredning i Sverige kunde se ut 1913. Man läser en skrämmande bit om hur primitivt beteende vissa utredare har/hade och man kommer underfund med hur lycklig man är över hur man sköter utredningar idag.

Boken är sammanfattningsvis väldigt trevlig och lättläst, men konspirationsteoriboken var bättre. Övriga böcker i serien är Tidernas största bedrägerier, Världens största fiaskon och den senaste boken Historiens största spioner. Jag vet inte om jag kommer orka läsa alla dem, men kanske blir det så med tiden eftersom alla de kommer ut i pocketformat. Har jag riktig tur kanske jag kan hitta dem på bokrean!

Sammanfattning
Köpvärd: Hyr
Riktpris: 50 SEK
Kommentar: Allmänbildning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.