13 dygn i rymden efter 14 år på jorden

 Christer Fuglesang har fått publicerat en dagbok från hans rymdresa, som gick av stapeln i december 9:e till den 22:a, 2006. Genom allt Star Trek-tittande har jag blivit mer och mer intresserad av ”rymden” och när man då kan läsa på om svensk rymdhistoria (som består till stor del av honom) så ville jag naturligtvis det.

Fuglesang verkar vara en mycket sympatisk man. Han är dock lite stereotyp av en forskare (lite torr, älskar alla, gått på KTH och kommer alltid älska KTH) och man märker att han brinner för det han gör. Det lyser naturligtvis igenom hela boken och man njuter av att någon är så intresserad av partikelfysik. Men hur halkade han då in på att bli astronaut?

Boken berättar två historier. Den ena är om hur han hamnade i positionen för att bli astronaut och den andra berättar om hans tretton dagar i rymden. Den historien om hur han blev astronaut innehåller en lång historia om frustration. Han får (falska) förhoppningar om att få skickas upp i rymden och sedan så blir han inte vald, andra kommer före i kön och Christer kan inte göra ett skit. Han gnetar dock på och släpper inte sitt mål…

Sedan har vi den andra historien om hur fantastiskt det är i rymden och hur roligt det är. Han tar även upp roliga anekdoter så som att han ville ha upp renkött i rymden. Nu var problemet att det här var runt jul och det var inte helt okej att äta upp Rudolf. Det här blev så pass illa att det här kom upp ambassadörsnivå innan han fick nöja sig med älgkött. Han berättar även om att det är ruskigt jobbigt att bygga björn då det inte finns någon gravitation som gör jobbet åt honom.

Boken är som sagt mycket trevlig och det är nutida (svensk) historia. Det kommer förhoppningsvis att bli allmänbildning att kunna delar om Fuglesangs resa och man kan hoppas att det inspirerar fler till att hålla på med vetenskap.

Problem med boken finns och framförallt är det alla detaljer om rymdfärjan och rymdstationen. Det finns en beskrivning längst bak, men den är rörig. Sedan, om jag ska vara helt ärlig, trodde jag det var lite coolare att vara i rymden (men det är nog snarare bra att jag tas ned på jorden igen).

Jag tycker man kan springa till biblioteket och låna boken. Den är nog inget jag kommer att läsa två gånger, men däremot är jag glad att ha läst den och fått en trevlig och nyanserad bild av att vara i rymden.

Sammanfattning
Köpvärd: Ja
Riktpris: 150 SEK
Kommentar: Jag gillar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.