Fortunes of Captain Blood (Kapten Blods hämnd)

Fortsättning på Kapten Blod. Fast nu är det ingen bok utan en ytterligare en film jag har sett. Den fick 1950 titel Kapten Blods hämnd i Sverige, men i USA hade den titeln Fortunes of Captain Blood. Den här gången är det någon slags film baserad på romanen av Rafael Sabatini. Det känns som att det är meningen att det ska utspela sig under tiden Kapten Blod är sjörövare. Man kan jämföra den med Sherlock Holmes-boken ”Jätteråttan från Sumatra ” som skrevs av en annan författare än Sir Arthur Conan Doyle.

Filmen handlar om att Kapten Blod behöver fylla på kanonkulor och krut. Han schysta langare hade, tyvärr för Blods del, blivit avslöjad och mördad så Blods sex man som ska hämta varorna blir överrumplade. Nu är det kvinnocharmören Blods tur att hämta hem dem.

Filmen känns seriöst gjord, men Louis Hayward som spelar Kapten Blod har en gullig ölmage och miljöerna runt omkring verkar lite budget. Dock är det snygg hantering av skuggor i filmen och manuset håller precis om än det ibland är lite väl fånig men det är också en femtiotalsmatiné.

Ifall vi kollar de övriga skådespelarna så är kvinnornas insatser bra. Den ena ska spela billig och den andra lite finare. Det är dock inte speciellt nedsättande kvinnosyn och det uppskattas. Övriga skådespelare är ganska anonyma och har intetsägande karaktärer de spelar.

Nästa och sista filmen om Kaptenen Peter Blod är Captain Pirate med samma Louis Hayward i huvudrollen. Hoppas han är bättre då. Det här är ingen flim som är värd att köpa, vilket jag gjorde.

UPPDATERING: Jag hade inte gjort min hemläxa ordentligt. Fortunes of Captain Blood bygger faktiskt på en roman av Rafael Sabatini. Det författaren gjorde var att han försökt lägga till en sidoberättelse. Det jag menar med det är helt enkelt om första boken utspelade sig från 1685 till 1689 så var det här 1687. Författaren ska dock enligt Wikipedia fumlat till det hela och daterat det som 1690. Hur som helst är nackdelen med detta att jag har två kapten blod-böcker till att läsa. Dessutom måste de köpas in via Amazon för massor av dollar. Det ogillas så det kommer nog dröja.

Sammanfattning
Köpvärd: Nej
Riktpris: 150 SEK
Kommentar: Tiden har tagit ut sin rätt…

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.