No country for old men

När en film är kändare än boken den är baserad på brukar det betyda att boken var usel (exempelvis Big Fish) eller att det är en höjdare som alla har förbisett. Därför kan man oftast kosta på sig att på bokrean fynda några sådana böcker och uppleva samma upplevelse en gång till fast mycket djupare.

Jag har inte sett filmen på flera år så att jämföra dem kan jag inte göra. Det enda jag kommer ihåg av filmen är att den inte hade någon musik så att läsa den var som att uppleva historien igen. Enligt Gamereactor så Blu-Ray-versionen av filmen vara riktigt bra och värd att skaffa… Någon dag kanske man gör det!

För er som är som jag och glömt handlingen så handlar boken om tre personer som det växlas mellan, för att driva handlingen framåt. Den ena personen är Moss som är ute och jagar när han på någon vänster kommer över en knarkuppgörelse av något slag. Alla är dödade utom en stackare som ber om vatten. Moss lallar dock bara runt och hittar väldigt mycket pengar i en portfölj. Den tar han hem och förklarar för sin unga och heta fru att han kommer göra något riktigt dumt och att hon ska åka hem till sin mamma.

Det han gör är att han åker tillbaka för att bevattna den döende mexikanen. Jippi! Då stöter han på vår andra härliga karaktär som är Chiurgh som nu ska mörda honom. Han producerar lik på löpande band och dessa ska sheriffen, som är den tredje liraren, ta hand om och lösa.

Boken, som är en thriller, håller uppe tempot på ett elegant sätt och växlar som sagt karaktär när tempot lugnat ned sig något. Cormac McCarthy som skrivit boken gör dock ingen Dan Brown och lämnar en cliffhanger efter varje sida, utan han lyckas istället med att få grundhistorien spännande. Måste även lägga in ett litet beröm till översättaren, eftersom boken kändes verkligen naturlig på svenska.

Författaren Cormac McCarthy

Hela boken är sammantaget väldigt avskalad och lättläst så det är en skön bok att plöja istället för någon av alla svenska deckare. Det gör även att jag blivit sugen på att läsa mer av McCarthy som sägs ha släppt en hel del riktigt bra böcker. Sammantaget får man då summera den här som en riktigt bra aptitretare inför nästa bok.

Sammanfattning
Tre plus:
  • Handlingen
  • Tempot
  • Språket
Tre minus:
  • Lite avskalad
  • Hade velat ha den längre
  • Att jag inte kommer ihåg filmen
Köpvärd: Visst är den det!
Riktpris: 50-100 SEK
Kommentar: Bra thriller att läsa på stranden i sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.