Mr Nice Guy

Ett av mina större intressen förr i tiden var Hongkongfilm. Jag tror mig ha plöjt över 100 stycken, eller närmare 150 om man räknar in andra asiatiska länder. De enda som jag vet om som skriver om asiatfilm på svenska är Portland Street. Varför då inte börja introducera lite sådant till mina bloggläsare? Det är ju definitivt inget man finner överallt.

Mr Nice Guy är en film med min favoritskådespelare, Jackie Chan. Han är mannen med den stora näsan, den korta men ganska biffiga kroppen och i hans filmer blandas det typ alltid action med komedi. Det är en skör gräns för att inte bli för fånigt eller för våldsamt. Generellt så är filmerna upplagda som så att det är lite handling, 10 minuter action, lite handling, 15 minuter action, lite handling och sedan en superfight på slutet där det ska vara helt galet. Gärna att något flyger i luften.

I Mr Nice Guy spelar Jackie en kock som heter Jackie (ja, det brukar vara hans eget namn) och den här kocken hade kunnat vara en polis, om inte hans styvpappa ville att han skulle ha ett tryggt yrke. Dock är Jackie en jävel på att slåss, med andra ord är han en helt galen kock, men en schyst snubbe. Jag antar att Jackie hade sett Steven Seagals ”Under Siege” innan han tackade ja till att medverka i den här filmen.

En dag är Jackie ute och går. Plötsligt ser han en kvinna bli attackerad av ett gäng män. Han börjar självklart spöa skiten ur dem. Det han inte fattar är att han indirekt muckar gräl med kokainkungen Giancarlo (som spelas av Richard Norton som brukar vara skurk i Jackies filmer). Anledningen till att gänget jagade kvinnan var att hon var en TV-reporter och hade ett kassettband med ett innehåll som skulle kunna sätta dit Giancarlo, men detta har hon slarvat bort så alla inblandade letar efter det.

Som ni märker är det inget höjdarmanus, utan det är i klass med andra Jackie-filmer så som Who am I?, Thunderbolt, The Accidental Spy och Rumble in the Bronx. Själva skådespeleriet är okej, med tanke på hur naiva och smånonchalanta dialoger är. Sedan är det Sammo Hung som regisserar filmen. Det betyder inklippta ljud på alla slag i slagsmålsscenerna, slowmotioneffekter och väldigt många stunttrick. Faktum är dock att inget av stunttricken är helt makalösa, utom ett där Jackie ligger på marken och sparkar på ett gigantiskt hjul till en gruvmaskin som försöker köra över honom. Genom hela filmen är det konstant fart och fläkt, precis som man förväntar sig.

Det Sammo misslyckas med i den här filmen är balansgången mellan action och humor. Vissa scener är alldeles för våldsamma för att passa in. Det blir fel när kvinnor mördas genom att begravas i stenmassor och andra sekunden är det plumphumor då Jackie råkar lägga handen på en kvinnas bröst utan att märka det.

Om man ska ta ut några fler highlights från filmen så gör faktiskt Sammo en cameo, vilket alltid är kul att se. Sedan är det även en underhållande scen där Jackie kastar mat till folk som fångar det i munnen. På slutet är det självklart en massiv avslutning, men det lilla extra saknas där. Stunttricken är dock inte dåliga, utan bara lite fantasilösa.

Det här är en film du kan passa på att se när den går på TV. Det är absolut inget du behöver anstränga dig för att se. Jackie har nämligen gjort 20 andra filmer som är bättre. Gillar man den här genren så kan man se Who am I? eller The Accidental Spy före denna.

Sammanfattning
Köpvärd: Hyr/Se på TV
Riktpris: 70 SEK
Kommentar: Stabil, men det finns bättre att se innan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.