Världarnas krig (The War of the Worlds)

”Nu som storfilm av Steven Spielberg”, står det på omslaget av boken som fanns inbunden för 69 kr på bokrean. Min reaktion blev följaktligen att ”den här måste jag läsa” och så införskaffades den. Nu kan man i efterhand kanske fråga sig om det var så intelligent för den här boken är en SciFi-bok, skriven 1898 (nej, inte 1988 utan 1898!).

Boken handlar om att utomjordingar från Mars anfaller jorden och då framförallt England. Detta genom att skicka ner stora cylindrar och sedan ur dem kommer det utomjordingar och går bärsärkagång genom enorma ljusstrålar som dödar människor i mängder. Mitt i den här soppan finns huvudpersonen och hans bror i ett sidospår. Anledningen till att även täcka brodern (förutom att utöka längden av boken) är att försöka beskriva katastrofen ur olika synvinklar.

Det som är imponerande med boken är den första halvan av boken där författaren H. G. Wells beskriver landningen, utomjordingarna som kommer som dödsmaskiner, hur människor flyr och hur människans moral försvinner i samma takt som mängden mat man har i magen. När man läser det undrar man om Wells kan avsluta lika starkt. Tyvärr så är inte sista halvan riktigt lika stark och han avslutar med ett riktigt kalkonslut som föråldrats ovärdigt emot allt det andra han skriver om.

Sedan ska väl inte boken bara få beröm utan den är lite väl överanalyserande, precis som Edgar Allan Poe. Det är dessutom lite väl mycket fysiktrams, som man i dag bara är helt absurt (och borde även varit absurt 1898). Sedan är språket bitvis även tungt och segt, vilket gör boken relativt tråkig under dessa partier.

Det blev ju en film av den här boken, som jag redan skrivit. Den senaste regisserades av Steven Spielberg. Det har även varit andra filmer, men det är inget jag har tittat på. Filmen av Steven har Tom ”Tompa” Cruise huvudrollen och faktum är att filmen och boken skiljer sig en del. Det som man har gjort är att uppdatera hela konceptet lite, lagt in lite familjedrama och fått den ganska underhållande.

Det som verkligen är bra i den filmen är Tompa. Han är en riktigt bra skådespelare, övertygar och får filmen spännande. Tyvärr har man slängt in två barn och det är oftast en kombination som inte fungerar. De här ungarna ska mest skrika och se lite lätt störda ut, så det fungerar förvånansvärt bra.

Ska man då se filmen eller läsa boken? Man ska se filmen. Den har det mesta ur boken på ett bra sätt och slutet är detsamma så man blir inte snuvad på något egentligen. Anledningen till att man ens säljer boken idag är att den är skriven på 1800-talet och känns modern på ett bra sätt än i dag. Så jag tycker du kan köpa filmen (sett den för 35kr) och så kan du skippa boken. Den är inte värd att lägga ner tid på när det finns betydligt mycket bättre böcker.

Sammanfattning
Köpvärd: Boken: Nej
Filmen: Hyr
Riktpris: Boken: 65 SEK
Filmen: 35 SEK
Kommentar: Omodern Sci-Fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.