Tjuvarnas marknad

Jag har inte publicerat något om ljudböcker innan i den här bloggen. Kan bero på att innan den här boken hade jag hört en enda bok och det var Helge Skoog som läste Kalle och Chokladfabriken. Det var en trevlig och bra bok med Skoog som mysgubbe. Jag fick dock för mig att ljudböcker är bra grejer när man tränar och första boken blev Jan Guillous bok Tjuvarnas marknad. Valet av bok var mest för att jag var nyfiken på andra Guillouböcker efter Arn-serien.

Tomas Bolme är det som läser boken. Inte för jag hade en aning om vad det är för snubbe för än jag kollade på Wikipedia. Då hade jag i och för sig fortfarande ingen aning. Sak samma! Han har en ganska lugn röst, men han ska akta sig leka fransman som pratar svenska. Problemet för Bolme är precis som för alla som läser in en ljudbok, att han måste skilja på personerna i boken. Han överdriver det hela lite för mycket för min smak, vilket resulterar i att fransmannen låter dum i huvudet och kvinnorna i boken låter väldigt mesiga.

Själva boken är väldigt trevlig. Den handlar om en kvinnlig polis som ska leda en grupp poliser som ska lösa ett antal inbrott hos mycket rika människor. Ganska snabbt antar man att de man har att göra med är en liga. Det låter väl inte så spännande, men Guillou har lindat in en kärlekshistoria för den kvinnliga polisen och dessutom en ordentligt syrlig samhällskritik. Samhällskritiken handlar framför allt om hur rika människor får för sig att utnyttja sina positioner för att tillförskaffa sig mer och då oftast på samhällets bekostnad.

Hur som helst leder poliskvinnan (polisintendenten), som heter Ewa Johnsén, denna grupp med namnet ”Kommissionen för avancerade villa- och lägenhetsinbrott i Storstockholm”. Guillou gör ett bra jobb i att förklara en polis helt vanliga vardag och det känns som att den är rimlig och trovärdig. Detta ger ett djup i boken, utan att man för den delen för uttråkad eller tycker att den känns för simpelt. Det är något jag ser paralleller med Arn, alltså hur skicklig Guillou är med att väva in dagligt liv i en handling som ändå går framåt. Det är väl antagligen därför jag gillar hans böcker.

Är ljudboken värd att plöja genom 12 CD-skivor eller ska man läsa boken? Jag tror boken är bättre än vad ljudboken är, av den enkla anledningen att en karaktär som har ganska stor plats och pratar franska. Bolme kan som sagt inte läsa upp något med fransk brytning på ett bra sätt. Ljudboken fungerade dock bra att lyssna på under träning av den anledningen att historian inte var för invecklad och jag har fått mersmak. Får se vad nästa ljudbok blir för någon…

Sammanfattning
Köpvärd: Hyr
Riktpris: 150 SEK
Kommentar: Sisådär

2 kommentarer

  1. Jag kanske är jätte korkad, men måste ändå fråga…

    Varför pratar han med fransk-dialekt? Om nu boken ska utspela sig i Storstockholm så förstår jag inte vad franskan kommer in? Och är boken värd att läsa (ej lyssna på)? Tycker inte det riktigt framgick :)

  2. Polisintendenten träffar en man som är från Korsika och på besök i Stockholm. Denna person är svensk, men som ung flyttade ner till Frankrike. Han spelar egentligen ingen större roll utan är mer till för att försöka få Ewa att verka mer mänsklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.