Corporate Bullshit

Lars Melin, som är docent i svenska, har skrivit en liten underhållande bok som handlar om mangementspråket. Detta ekonomiinspirerade språk går till stor del ut på att säga samma sak, men med olika ord. Boken har en enormt stor portion humor, men dock alltid en seriös underton vilket gör att humorn stannar upp ibland och blir allvar. Jag vill inte riktigt dra klara paralleller till komikern Magnus Betnér p.g.a. ämnet, men sättet att blanda upp humor och en uppfattad verklighet finns där.

Boken är indelad i olika ämnen som var och en svarar på en hel del olika frågor som bör dyka upp om man under ett år läser Dagens Industri, utan att ha lärt sig något om ”ekonomi/mangement” innan. En bra start för att uppskatta denna bok kan alltså vara att läsa någon form av mangementlitteratur och aktietips på Di.se, så att man blir van vid allt floskel.

Vad är upp och ner i börssammanhang? Förklaring på t.ex. att en nedgång minskar inte betyder att det vänder upp, utan att accelerationen av nedgången minskar. Förklaring av bear & bull (björnen & tjuren – min engelska är het i dag!), alltså hur en pessimist och en optimist ser på en specifik aktie eller på börsen i helhet.

Lars drar även ordvitsar som att ifall Saab gör ett bra resultat kan det komma en rubrik som säger ”ett lyft för Saab” (gör skogsbolaget Holmen ett dåligt resultat går det naturligtvis åt skogen). Viktigt att veta är att Saab på Stockholmbörsen tillverkar bl.a. Jas och inga bilar (det står General Motors för). Han går även igenom diverse ordspråk som exempelvis ”the trend is your friend”. Därefter kommer ”VD har ordet” som finns i varje årsredovisning och naturligtvis tar han då även upp floskelbingo. Han visar även att floskelbingo finns för flera områden.

Något jag fann givande var definitionen på pengar, nämligen ”icke räntebärande inlåningsbevis”. Helt sant som det är sagt! Sedan ger han tag lines, logotyper och inte minst förkortningar en känga.

Överlag är den här 100-sidiga boken ganska underhållande och levereras naturligtvis bäst som en billig pocket på en kort tågresa. Jag gillar boken, men tror dock det krävs någon slags erfarenhet av management för att uppskatta boken till fullo.

Sammanfattning
Köpvärd: Hyr
Riktpris: 30 SEK
Kommentar: Läses en gång, sedan räcker det typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.