Freakonomics

Omslagsbild på den härliga boken

Freakonomics: En vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor (Freakonomics. A rogue economist explores the hidden side of everything) har nog den längsta titeln som kommer komma på den här bloggen. Den här boken är helt politisk inkorrekt och fullständigt underbar. Att jag hittade den (som vanligt?) på bokrean för 79kr (inbunden) gör inte saken sämre. Boken är skriven av nationalekonomen Steven P. Levitt och journalisten Stephen J. Dubner och vill verkligen jag rekommendera boken.

Boken har enormt mycket mörk humor, eftersom det är känsla ämnen boken berör. Något som är viktigt att komma ihåg är att allt som sägs bevisas via statistik och när det inte finns klara bevis är det diskussioner runt det. Sedan finns det egentligen ingen röd tråd mellan alla kapitel, utan man börjar på kapitel ett som förklarar vad det är för likhet mellan en lärare och en sumobrottare och sedan går den vidare på nästa ämne. Nu vill jag inte avslöja för mycket men i lärare-sumobrottar-exemplet handlar det om att båda fuskar om de gynnar dem och hur man avslöjat detta.

Övriga bitar som tas upp:

  • Ku Klux Klan och Fastighetsmäklare – en diskussion om informationsövertag
  • Varför knarklagare bor hemma hos mamma – har bokföring från en kriminell organisation och förklarar vad som gör att folk vill bli knarklangare
  • Brottslingar försvann 20 år efter att abort blev tillåtet
  • Allmänt om att vara förälder och att det inte spelar så stor roll vad man gör

Så nu går du och köper den här! Om du mot förmodan nu inte gillar den så tror jag inte du kommer gilla det jag annars brukar rekommendera.

Sammanfattning
Köpvärd: Självklart
Riktpris: 100 SEK
Kommentar: Älskar den!

2 kommentarer

  1. Håller precis på och läser den. Och gillar så klart! Utan att få betalt, denna gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.