Svensk Maffia

Av någon konstig anledning är gangsterliv alltid trevligt att läsa om, fast man vet att det är mycket otrevligt att utsättas för. Kanske var det därför jag fick boken Svensk Maffia av min flickvän (eller var det för att jag önskat mig den och hon är bäst? ;) och jag kunde ju inte låta bli att läsa den omgående efter att den kommit i min ägo.

Svensk Maffia är skriven av två journalister som heter Lasse Wierup och Matti Larsson. De har gjort ett gediget arbete med att få ihop en riktigt informativ och bra bok. Det som gör den riktigt bra är språket som är lättläst och skapar därigenom ett ordentligt driv framåt. Det blir inte segt och galna analyser som jag utsattes för i den nu mera slängda skräpboken ”Familjeliv : en maffialedare berättar” (orkade inte ens läsa ut den skiten) ser man inte röken av.

Författarna är klart emot den organiserade brottsligheten och de ställer genomgående frågan ”varför?”. Det blir dock inte en ensidig bild, utan ”representanter” som är med i organisationerna försvarar sina åsikter och försöka förklara. De tas på fullaste allvar och man visar båda sidorna av myntet. Det ger en känsla av att det är på riktigt och att författarna faktiskt bryr sig.

Men vad är det då som boken behandlar? Jo, en hel del MC-gäng och andra organisationer av dömda personer. Följande dream-teams berörs:

  • Hell’s Angels
  • Bandidos
  • Brödraskapet Wolfpack
  • Naserligan
  • Diverse förortsgäng
  • Uppsalamaffian
  • Original Gangsters
  • ”Jugoslavmaffian”

Den gemensamma nämnaren mellan alla gäng är att de vill tjäna pengar, få brudar och tillhöra någon slags sammanhållning. För att få pengar så bedriver de droghandel, utpressning, indrivning, vapenhandel och beställningsmord m.m. och sedan bygger de en image för att locka till sig nya medlemmar. Alla gäng vill naturligtvis även vara fruktade, vilket gör att det blir gangsterkrig för att visa vem av dem som är herren på täppan.

Något som boken också tar upp är att genom droghandel så får man väldigt många år i fängelse (utifall att man nu åker dit för det). Jämför man då det med utpressning så blir det inte alls lika lönande. På så vis är de självklara affärsmän och ägnar sig då hellre åt utpressning än åt droghandel. De går dock i affärsmännens led då pengarna de får in till stor del går till att tjäna ännu mer pengar och sedan spendera dem på ett sätt som gör att man får ut ytterligare mer pengar.

Om man ska ta upp något negativt med boken så är det avsaknaden av vissa bitar. De tar inte upp olika nazistligor, Asir och Tigrarna. Sedan tar de aldrig på allvar upp en diskussion om hur samhället motarbetar dessa ligor, hur man försvarar sig som egen företagare när utpressarna kommer och hur pass stort hotet är emot rättsäkerheten i Sverige. Det finns kanske planer på detta i bok nummer två?

Slutligen då, så på det stora hela är det här allmänbildning, så jag tycker verkligen du ska köpa den eller låna den på närmsta bibliotek. Tror dock inte det är något man läser två gånger på kort tid, men det är en sjuhelsikes första runda och det är en bra inblick i något man som vanlig person inte riktigt förstår.

Sammanfattning
Köpvärd: Självklart
Riktpris: 100 SEK
Kommentar: Jättebra!!!

3 kommentarer

  1. Hey, do you have some in english or in italian about this book. I hope Svensk maffia is not like italian one. Thanks, Fra

  2. Sorry, but I don’t have any information about the book in English. I don’t even think it’s interesting for someone from outside of Sweden. They are not as hardcore as the Camorra or have the same control over the society.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.