Jag, Robot (I, Robot)

Nej, nu är det inte jag som försöker vara rolig på filmen I, Robot, utan det är faktiskt boken som släppts nyöversatt. Will Smith är dock på omslaget och hade jag inte hört något om boken innan jag satte igång att börja läsa den hade jag varit ordentligt förundrad. Nu var det dock en sådan tur att jag hade blivit informerad av min bonusmammas syster att det här var riktigt bra grejer (fast hon uttryckte väl sig inte riktigt så) och med tanke på att hon hade rekommenderat Fånglägret av James Clavell och Musashi av Eiji Yoshikawa blev det här ett fynd på bokrean för 30-40kr.

Boken är baserad på nio olika noveller som alla handlar om Susan Calvin, som är född 1982 (ja, faktiskt). Boken skrevs 1954 av Isaac Asimov men nu har tiden hunnit ikapp honom så hans uttänkta framtidsvision blev inte riktigt så. Susan jobbar i vart fall på US Robots & Mechanical som robotpsykolog. Till stor del går hennes jobb ut på att känna igen robotologins tre lagar i robotar.

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2. En robot måste lyda order från en människa, förutom då sådana order kommer i konflikt med den Första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med Första eller Andra lagen.

Ni som har sett filmen vet lite mer om dem, men filmen är något helt annat än det här. Boken är nämligen till stor del en analys på människan, ungefär som Data i Star Trek: The Next Generation. Det som dock skiljer ifrån Data är att tyngdpunkten i analysen är på människans lättja och bekvämlighet.

Precis som Data genomgår robotarna i Jag, robot en lång process för att passa in i människans samhälle. Man utvecklar nya robotar som från att inte kunnat prata kan göra allt en människa kan, till att bli mer intelligenta. Eftersom man även försöker få robotarna att göra jobb som är farligt för dem, utsätter dem för strålning som påverkar dem och liknande måste Susan komma in och förklara problemet och reda ut det hela.

Will Smiths film är stabil och inget märkvärdigt. Det som är häftigt där är snarare miljön de skapat och att Will är en bra skådespelare. Boken till skillnad från filmen innehåller ett djup som gör den enormt bra, vilket gör att det inte är en fråga om jag ska läsa om boken, utan snarare när jag ska göra det för att uppskatta den lika mycket som jag gjorde första gången. Rekommenderar verkligen denna bok så köp den bums!

Sammanfattning
Köpvärd: Ja
Riktpris: 40 SEK
Kommentar: Jättebra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.