Big bang : allt du behöver veta om universums uppkomst – och lite till

Bokrean är en underbar företeelse och ibland hittar det där fyndet som är ren lycka. Det finns även författare som är ren lycka och skriver fantastiska böcker. Vissa skriver storslagna äventyr och vissa som Simon Singh, skriver vetenskapshistoria på ett lätt, begripligt och mycket uppmjukat sätt. I love it baby…

Simon Singhs tidigare böcker Kodboken och Fermats gåta är riktigt bra böcker och borde i mitt tycke vara obligatoriska i grundskolan. De ger inspiration och glädje inom vetenskapen. Skrivna på ett sätt som gör att man utforskar, att man hittar nya upptäckter och det är ren glädje att ta del av det hela. Big Bang för 99kr – ett riktigt fynd eller Simon Singhs första flopp?

Den här boken är lätt att förstå, har en ordbok i slutet av sig och kraven om fysikkunskap är på grundskolenivå. I det avseendet skiljer sig inte Simon Singhs bok mycket från föregångarna och överlag är det inte mycket som gör det heller i uppbyggnaden av boken. Strukturen är nämligen lik sina tidigare kollegor. Han börjar gå genom mytologiska och filosofiska tankar om rymden och avancerar sedan fram med bevis och tankar kring att jorden inte är platt. Sedan om hur man mäter jordens omkrets med en pinne och därefter kryddas boken med Einstein och flyger vidare till Stationära tillståndet emot Big Bang. Sedan avslutar han härligt med Big Bang.

Namnet ”Big Bang” kom av att skaparen bakom stationära tillståndet (konkurrenten till Big Bang) berättade att han hade svårt att föreställa sig en stor smäll och att allt skapades utifrån den. Nu ska ni dock veta att skapelsen inte var en stor explosion utan en ordentlig expansion/utvidgning.

För att inte avslöja hela boken, för det här är bra grejer men om man ska hitta några dåliga saker med boken så är det att Simon har olika delar att berätta inom olika områden av vetenskapen som tillsammans blev teorin om den stora smällen. I och med detta blir boken lite hoppig. Jag kan även tänka mig att vissa tycker boken blir lite seg ibland. Inget jag störde mig på dock, så överlag är det här en härlig bok. Rekommenderas!

Sammanfattning
Köpvärd: Ja
Riktpris: 75 SEK
Kommentar: Allmänbildning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.