Några samurajfilmer, del 1

Vi håller på med lite samurajfilmer så får skriva några korta ord om dem.

Samurai I: Musashi Miyamoto är baserad på en helt underbart bra bok som bara heter Musashi (och den är skriven av Eiji Yoshikawa). Med Toshiro Mifune i huvudrollen borde det här även vara en helt underbar film. Handlingen är den att bondpojken Takezo blir samurajen Musashi och höjdpunkten och meningen med boken är att vara med när han han utvecklas, tampas med sitt temperament och som grädde på moset får han en munk som mentor. Tyvärr smeker filmen bara boken så filmen blir inte klockren och ärligt talat lite väl tunn. Den är gjord 1954 och DVD-utgåvan vi har är skit vilket drog ned filmen något mer. Den är dock på det stora hela godkänd.

Samurai II: Duel at Ichijoji Temple är fortsättningen på filmen ovan. Tyvärr har man inte här heller fokuserat på Musashis personliga utveckling. Att utesluta det i den här gör att filmen ännu plattare än den ovan. Man har dessutom kryddat filmen med en massa slagsmål i absolut mörker. Det gör att den häftigaste händelsen i boken är totalt mörk och det är ordentligt synd. Sedan har man gjort Musashis flickvän, “Otsu”, riktigt irriterande. Nästan på den nivån att man önskar att hon bara dumpas stenhårt och inte mer syns. Dock är filmen knappt godkänd, men återigen är DVD-utgåvan skit.

Rashomon är egentligen inte en riktig samurajfilm. Det är snarare en dramafilm med där något svärd knappt används. Filmen är även den med Mifune i huvudrollen, fast det som skiljer den mot de ovan är att denna är regisserad av Akira Kurosawa. Jag trodde innan jag såg den att det kommer att vara en magiskt bra film för den har nästan 8 på imdb. Filmen handlar om tre män som i ett regn möts under ett hustak. Där berättar de den historia om en våldtagen kvinna och hur hennes man blev mördad. Tyvärr spelar skådespelarna över och tvisten i handlingen känns lika bra som en stelbensopererad man dansar twist. Inte minst om man jämför med dagens filmer. Det märks helt enkelt att den har 50-60 år på nacken, fast på det stora hela är det en bra film med tanke på att den då och då väckte lite uppmärksamhet hos mig.

Jag återkommer med fler filmer när de är genomgluttade :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.