The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Som de flesta vet så tar jag oftast bara upp lite äldre spel på den här bloggen. Mest för att kostnaden för dem är så mycket mindre att det inte finns en ekonomisk anledning att köpa nya spel. Det här spelet som nu är avklarat är dock bland de senast släppta. Det släpptes 2004 och jag gillar det här spelet och det är väl inte konstigt? Det är utvecklat av svenskar, Vin Diesel är en cool snubbe och allt är som en interaktiv film.

Starbreeze, som är utvecklaren av spelet har funnits sedan 1998. Innan Riddick hade de släppt ett gäng spel som inte är (enligt olika recensenter) värda att lukta på. De sunkspelen hade gjort, tillsammans med IT-bubblan, att The Chronicles of Riddick var det avgörande spelet för bolagets framtid. Att företaget finns kvar i dag skvallrar om vad det var för kvalité på det här.

Jag köpte spelet till min Xbox och det var jätteschyst på alla sätt och vis och det gick faktiskt att spela med handkontroll. Dock är handkontrollsstyrning av förstapersonsskjutare alltid jättejobbigt, oavsett hur bra utvecklat det är, så jag köpte det även till PC. Där kunde man dra upp effekter och få det snyggare än till Xbox! Nu är inte Xbox-spelet dåligt, men förstapersonsspel är till 99 procent bättre på PC.

Starbreeze ska släppa en uppföljare till Riddickspelet på Xbox 360 och Playstation 3. Tyvärr så blir det inte till PC. Dock slipper man nog patcha (patcha är att rätta till fel i redan släppta produkter) spelet när det släpps till konsol. Spelet på PC var relativt stabilt efter man hade patchat det, men inte innan (ladda ner patchen härifrån). Efter patchen så kraschade det dock bara tre olika gånger av konstiga anledningar, men det gick starta direkt efter utan problem.

Spelet baseras på de filmerna om Riddick och den enda som är värd att se av filmerna är Pitch Black. Det var den första filmen och handlar om att ett gäng människor hamnar på en konstig planet. Johns (en prisjägare) har tagit tillfånga Riddick och ska lämna av honom. Nu kraschar de dock och Riddick är lös. Den här planeten är inget som man kan kalla för normal så Riddick är nog inte det farliga. Filmen är spännande, ball och faktiskt mycket välspelad.

De andra filmerna som släppts i serien är en kortfilm i animestil. Det är en okej kortfilm och fungerar som en brygga till den avslutande filmen som bara heter The Chronicles of Riddick. Det är dock ett riktigt bottennapp så den kan man verkligen skippa.

Spelet, Escape from Butcher Bay, tar upp föregående händelser som inträffade innan Pitch Black. Johns ska nämligen lämna av Riddick på Butcher Bay. Det är det säkraste fängelset och Riddick tar det som vanligt lugnt. Han hamnar i cell och ska nu försöka ta sig ut. Berättelsen kretsar kring det hela spelet igenom.

Det som gör spelet bra är till stor del manuset som är hårdkokt, våldsamt och minst lika bra, om inte bättre än Pitch Black. Spelet har dessutom väldigt vacker grafik, bra ljudeffekter och en högklassig voice-over. Faktum är att Vin Diesel lånat ut sin röst och det har även B-kändisen Xzibit. Jämför man VO med Star Trek: Voyager Elite Force så är Riddickspelet betydligt bättre.

Något som också imponerar är hur pass omväxlande spelet är. Det blir egentligen aldrig en tråkig stund. Det blir mycket smygande i början av spelet och det är riktigt kul. Man får dock ganska snabbt en trevlig vapenuppsättning och pricken över i:et är när man får köra en stor metallrobot. Känslan är total lycka! Se bara bilderna under:

Sedan har spelet även ett av de bästa ljudspåren jag hört i ett spel. Starbreeze nyttjar det ultimat för när det händer något spännande så spelar de en hetsig låt och då sitter man uppumpad, adrenalin sprutar ur ögonen och ögonen glöder. Efter den här hyllningen hoppas jag att ni förstår att det här spelet skriker kvalité. Ska man ens hitta något som är dåligt så ska vara att den fiendens intelligens är på encellig organism-nivå och att spelet är för lätt på normal svårighetsgrad. Tips att spela igenom det på hard. Jag var halvklar när jag insåg misstaget och kände inte för att spela om det.

Det jag tycker att du nu ska göra är att du ska köpa Pitch Black och The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Dagen efter du har fått det så ska du börja vid 9-tiden på morgonen och se Pitch Black i ett mörkt rum. Sedan går du till din dator och spela igenom spelet. Det är ett heldagsprojekt, men du kommer ha ruskigt roligt. Känner du en tomhet när det är klart så kan du även se animen, The Chronicles of Riddick: Dark Fury.

Sammanfattning
Köpvärd:Pitch Black: Ja
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay: Ja
The Chronicles of Riddick: Dark Fury: Hyr
The Chronicles of Riddick: No way
Riktpris:Pitch Black: 70 SEK
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay: 70 SEK
The Chronicles of Riddick: Dark Fury: 70 SEK
The Chronicles of Riddick: 50 SEK
Kommentar:Pitch Black och Escape from Butcher Bay är bra grejer!

2 kommentarer

  1. Pitch Black är en utav världens bästa filmer, tyvärr var uppföljaren ren smörja i jämförelse. Dock var den ändå helt sevärd.

  2. Instämmer. Sägs ju att det ska komma ytterligare en Riddick-rulle. Får hoppas den är mer avskalad som Pitch Black och spelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.